Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) може скоро

...
Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) може скоро
Коментари Харесай

Важният момент за Етериум наближава – какво да очакваме

Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC) може скоро да дефинира Етериум (ETH) като скъпа книга, което може да докара до отменяне на няколко заявки за спот ETH ETF.

Тази опция беше подчертана от юрист, профилиран в региона на цифровите активи, поради идните решения на SEC по заявките на огромни компании като VanEck, ARK Invest/21Shares, BlackRock, Fidelity и Grayscale.

SEC би трябвало да вземе решение по заявката на VanEck за спот Етериум ETF до 23 май, а окончателното решение по заявката на ARK Invest/21Shares ще бъде взето на идващия ден. Регулаторът към този момент сложи сериозни въпроси по отношение на класификацията на Етериум като стока или скъпа книга в своето уведомление по отношение на заявката на BlackRock.

Скот Джонсън, общоприет сътрудник във Van Buren Capital, уточни, че фокусът на SEC върху това дали тези заявки дават отговор на Правилата за концерн акции на стокова основа допуска, че регулаторът може да смята Етериум за скъпа книга. Тази подредба би попречила на тези ETF да бъдат утвърдени според актуалните подадени документи.

Евентуални последствия

Ако Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища публично счете Етериум за скъпа книга, това евентуално ще докара до отменяне на всички заявки за спот ETF на Етериум. Този резултат наподобява евентуален поради историята на SEC и сегашния политически климат. Въпреки това, както означи Терънс Янг от Swan Bitcoin, сходен ход би могъл да провокира сериозна реакция от страна на политиците, подкрепящи крипто, и на по-широката промишленост, което го прави политически сензитивно решение.

Реакции и прогнози на пазара

Одобрението на спотовите Биткойн ETF при започване на януари в началото породи очаквания за сходно отнасяне на Етериум ETF. Оптимизмът обаче доста понижа. Според основаната на блокчейн платформа за прогнози Polymarket сега има единствено 16% възможност тези ETF-и да бъдат утвърдени този месец.

Правни и политически съображения

Ако SEC класифицира Етериум като скъпа книга и отхвърли заявките за ETF, тя може да се сблъска с правни провокации, сходни на тези, с които се сблъска при ETF за Биткойн. Миналата година федерален апелативен съд подреди на SEC да анулира отхвърлянето на заявката на Grayscale за превръщане на нейния Биткойн концерн в ETF, базирайки се на неправилна логичност във връзка с опасенията за манипулиране на пазара.

Като се има поради, че през октомври предходната година SEC утвърди ETF за фючърси върху Етериум, отхвърлянето на спот ETF на сходни учредения може да докара до по-нататъшни правни и политически борби. Добре финансираната крипто промишленост евентуално ще лобира гръмко против сходно решение, което може да докара до продължителни регулаторни и правни разногласия.

Заключение

Предстоящите решения на Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища по отношение на спот ETF за Етериум могат да имат дълбоки последствия за пазара на криптовалути. Ако регулаторът твърди, че Етериум е скъпа книга, това освен ще повлияе на тези ETF-и, само че и ще сътвори забележителен казус за по-широкия крипто пазар. Тъй като промишлеността се приготвя за присъдата на SEC, капацитетът за правни провокации и политически последствия се обрисува огромен.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР