Бръмбарите голиат са едни от най-тежките бръмбари в природата и

...
Бръмбарите голиат са едни от най-тежките бръмбари в природата и
Коментари Харесай

Голиат – бръмбарът културист

Бръмбарите голиат са едни от най-тежките бръмбари в природата и едни от най-силните буболечки на планетата.

Те произлизат от многочислените гори на Африка и принадлежат към жанр, наименуван Goliathus, който включва най-малко пет разнообразни типа: G. goliatus, G. regius, G. cacicus, G. orientalis и G. albosignatus. Те са част от по-широкото семейство на скарабеите, което пък включва 30 000 типа бръмбари.

Един от най-големите голиати е G. regius, прочут още като Кралски голиат, отличаващ се с поразителния си черно-бял външен тип, който припомня тест на Роршах. Той доближава до 10 см дължина и живее в някои елементи на Западна Африка, в това число Буркина Фасо, Гана, Гвинея, Кот д’Ивоар, Нигерия и Сиера Леоне.

G. goliatus също могат да доближат сходни размери, само че се срещат пò на юг в Западна и Източна екваториална Африка към Камерун, Централноафриканската република, Демократична република Конго, Габон, Кения, Нигерия, Танзания и Уганда.

Goliathus regius

Съществуват разногласия по отношение на това какъв брой тежки могат да станат. Някои източници сочат, че има голиати, които могат да стигнат 70-100 грама, макар че се счита, че това се отнася за техните личинки. Според върховете на Гинес възрастните бръмбари нормално тежат сред 40 и 50 грама.

Но както можете да разберете от размера, тези имат мощен вкус. Те се хранят с всеядна храна, която включва всичко – от дървесен сок и плодове, богати на захари, до остатъци от разлагащи се животни, богати на протеини.

Така те поддържат способността си да подвигат тежести, които са към 850 пъти по-големи от личното им телесно тегло – това е еднакво на това средностатистически човек да вдигне два кашалота.

 Goliathus goliatus dos

Goliathus goliatus

В извънредно разнообразния свят на бръмбарите има мощна конкуренция за рекордьори. Бръмбарът Megasoma actaeon, бръмбарът слон Megasoma elephas и бръмбарът исполин Titanus giganteus могат да доближат тегло, сходно на това на голиат, и няма единно мнение кой да вземе короната.

Що се отнася до дължината, бръмбарът херкулес (мъжкият съответно, на снимката) е доста по-голям от голиат с помощта на дългия си гръден рог, с който доближава дължина до 17 см. Изненадващо този тип към момента е кадърен да лети макар колосалните си размери. Според някои източници той може да съперничи на голиат и по тегло, въпреки че това евентуално се отнася за ларвите му, които също са доста, доста огромни.

Въпреки това няма да видите херкулес да се изправи лице в лице с голиат, тъй като е от друга екологична ниша.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР