Критична концепция за състоянието на БНТ и нужните промени в

...
Критична концепция за състоянието на БНТ и нужните промени в
Коментари Харесай

БНТ да премести новините в 19ч, а тонът на публицистиката да се коригира, иска Гарелов

Критична идея за положението на Българска национална телевизия и нужните промени в нея показа тази заран пред членовете на Съвет за електронни медии претендентът за общоприет шеф на националната телевизия Иван Гарелов.

Той бе четвъртият от общо шестима претенденти, които Съветът за електронни медии изслуша в състезанието. По-късно през днешния ден пред регулатора концепциите си ще показват Константин Каменаров и Емил Кошлуков, а гласуването за спечелилия е на следващия ден.

Някои от акцентите в презентацията на Иван Гарелов, като да вземем за пример преместването на централната емисия " По света и у нас " от 20 в 19 ч, бяха авансово известни, защото той бе единственият претендент, разгласил визията си за Българска национална телевизия преди състезанието. Това бе и тематиката, която предизвика най-оживена полемика с членовете на Съвет за електронни медии.

Иво Атанасов и Мария Стоянова го попитаха дали, влизайки в директен конфликт с комерсиалните малките екрани, не рискува да загуби рейтинга на новините на Българска национална телевизия и дали не се тормози да постави завършек на традицията " в 20 ч всички пред екрана ". Гарелов уточни, че борбата с комерсиалните малките екрани и сега е изгубена и че има вяра, че  в случай че Българска национална телевизия излъчва централната емисия по едно и също време с Би Ти Ви и Нова, това ще ѝ даде преднина до няколко месеца, тъй като феновете ще оценят качеството на нейната емисия. Новините на комерсиалните малките екрани станаха неприятни, в този момент е моментът конкуренцията да стартира изначало, уточни той. Тази непримиримост да се запазят новините в 20 ч изигра неприятна смешка на Българска национална телевизия, счита журналистът.

Гарелов стартира представянето си с уточнението, че се кандидатира за пръв и финален път и даже да завоюва, няма да остане за втори мандат. Коментарът му бе медийни изявления за възрастта му / роден е през 1943 година Това би бил един заслужен свършек за мен, показа той.

Гарелов предложи нов вид метод във финансирането на малкия екран - всяка година тя да получава корав % от някой от макроикономическите индикатори, например от Брутният вътрешен продукт. На няколко години един път този % може да се ревизира.

Той остро разкритикува програмното наличие на малкия екран. Според него съществуват излъчвания с извънредно високо качество, само че те потъват в разхвърляната и безредна програмна скица, в " общата незначителност и досада ". 

Журналистът с 21-годишен стаж в Българска национална телевизия предлага и промени в дребните канали на медията. Българска национална телевизия 2 в този момент вижда като кошче за по-некачествените стратегии, а Българска национална телевизия Свят се правела като за мислени емигранти от остаряло време.  HD каналът се пълнел с каквото падне от спорта. Вместо това Иван Гарелов предлага Българска национална телевизия 2 да е 24/часов канал за просвета, обучение и просвета, HD да е спортна младежка стратегия. Регионалните стратегии на Българска национална телевизия в идеалния случай би трябвало да проработят независимо и да се качат на мултиплекс, в случай че се откри финансиране. Той предлага те да имат нови имена / Българска национална телевизия Море, Българска национална телевизия Мизия, Българска национална телевизия Тракия и Българска национална телевизия Пирин.

Гарелов вмъкна и няколко похвали за актуалното управление, за качествените вести и за това, че е запазило стабилността и не се е стигнало до огромни съкращения.

Той обаче се изрече доста остро против това, че доста хора употребили малкия екран за персонална изява и материална полза, за липса на професионализъм при основаване на програмата. Около родственик или другар се основава редакция и откакто програмата падне, редакцията остава, добави той.

За страдание положителните думи за новините не могат да се отнесат към публицистиката, означи Гарелов. Там личали зависимостите от политически и други фактори, присъщи за доста медии в последните години. Кандидатът разяснява, че не е възможно водещи на публицистични излъчвания да заемат и административни постове. Така те сами оценявали труда си и определяли хонорарите си.

Водещият канал БНТ1 би трябвало да ускори информационно-публицистичната си част, сподели още Гарелов. Той се разгласи изрично за прекъсване на външното финансиране на публицистиката /политическо и чуждо/ в Българска национална телевизия, само че не уточни кои излъчвания има поради.

За край дългогодишният някогашен водещ на " Панорама " уточни кои са трите най-спешни казуса за решение - финансирането, незабавното поправяне на тона в публицистичните излъчвания и прекъсването на приключване на средства.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР