Кристъл Кърли и нейната Работна група от жени от коренното

...
Кристъл Кърли и нейната Работна група от жени от коренното
Коментари Харесай

Уникално явление: Предстои рядко пръстеновидно слънчево затъмнение

Кристъл Кърли и нейната Работна група от дами от коренното население за няколко часа превзеха вниманието на аудиторията в лицей във Финикс, щата Аризона, с цел да споделят пред близо 50 души обичайни практики на народа навахо във връзка дълго чаканото слънчево затъмнение в края на тази седмица, заяви Асошиейтед прес. 
Те показаха книги за астрономията на навахо и царевичен прашец, употребен за благословии. Знахар отговори на въпроси от аудиторията, най-вече хора от народа навахо, какво да вършим, когато Луната отчасти закрива Слънцето. Съветите му: Не гледайте затъмнението, яжте, пийте, спете или се занимавайте с физическа интензивност. Седнете вкъщи и размишлявайте или се молете по време на това, което се счита за съкровен, небесен миг.
" Има толкоз доста неща, които не би трябвало да вършим като навахо спрямо други племена, за които е добре да гледат затъмнението, да са на открито или да вършат нещо ", сподели Кърли, изпълнителен шеф на организацията с нестопанска цел Indigenous Life Ways.
Вярата, присъща за народа навахо, не се споделя от всички локални култури в Северна, Централна и Южна Америка, които ще бъдат в главната пътека за наблюдаване на " огнения пръстен " в събота. Навахо, който населява най-големия резерват в Съединени американски щати, затваря добре известни туристически дестинации, с цел да разреши на локалните да останат вкъщи си, на спуснати пердета.
Ръководените от навахо туристически компании също ще преустановят активността си по време на явлението. Някои локални групи на други места употребяват случая, с цел да предават културни учения, да споделят истории и да подсигуряват, че изключително по-младите генерации, научават свещени обичаи.
В културата на навахо затъмнението не е театър. Той бележи края на един цикъл и силата на подреждането на Луната и Слънцето в една линия. Когато слънцето е блокирано, то се преражда. Вижда се и като луната и слънцето, които се прегръщат, считат навахо.
Шийе Бидзийл, който е навахо и лакота, има намерение да следи затъмнението с 12-годишните си синове близнаци и с 11-годишната си щерка пред дома им в Аризона. Дори е купил специфични очила предходната седмица. Лакота имат вяра, че произлизат от " Звездните хора " и Шийе е израснал, наблюдавайки звездите. Той желае да научи децата си за значимостта на небесното нареждане.
В южната част на Орегон Джорджин Нелсън, шеф на отдела за образование по езика на народа кламат, споделя, че няма племенна традиция, съгласно която да се свие вкъщи. Тя ще взе участие в учебен панел в Кламат Фолс, счита да показа истории, свързани със затъмненията, на народите кламат, модок и яхускин-пают. Една такава история е за мечка гризли, която се пробва да изяде луната. В този миг жаба скача върху луната и тя взема решение да я вземе за жена, с цел да я пази от мечката. Накрая жабата се дами за слънцето.
" Нашият народ се е събирал, когато започвали затъмненията...и викали жабата да пристигна ", сподели Нелсън. " Когато затъмнението свършвало, това означавало, че жабата е съумяла да прогони мечката ".
Пръстеновидното слънчево затъмнение на 14 октомври е третото за годината, сподели за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и катедра " Астрономия " при СУ " Св. Климент Охридски ". То ще бъде очевидно като отчасти от Северна Америка, Централна и Южна Америка. Пръстеновидно затъмнение ще се следи от западната част на Съединени американски щати, Централна Америка, Колумбия и Бразилия. От България явлението няма да може да се види. По време на затъмнението Слънцето и Луната ще бъдат в съзвездието Дева, сподели Маркишки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР