Кралят на Йордания Абдула II отмени посещение в Румъния, в

...
Кралят на Йордания Абдула II отмени посещение в Румъния, в
Коментари Харесай

Кралят на Йордания отмени официално посещение в Румъния заради Йерусалим



Кралят на Йордания Абдула II анулира посещаване в Румъния, в символ на митинг против поддръжката на румънския министър председател за признание на Йерусалим за столица на Израел , оповестява " Ааарец ".

Решението е " в символ на взаимност с Йерусалим ", Абдула трябваше да посети Румъния по-късно денем.

В неделя, румънският министър председател Виорика Данчила разяснява на конференция във Вашингтон , че нейната страна реалокира посолството си в Израел в Йерусалим . В послание по време на годишната конференция на американското про-израелско лоби AIPAC, Данчила приключи речта си с еврейската фраза " идната година в Йерусалим ", оповестява " Инет ".

Така Румъния става следващата страна, която признава Йерусалим за столица на Израел. В края на годината стана ясно, че това ще направи Бразилия . Преди нея Чехия съобщи такива планове. Австралия разгласи, че ще признае Западен Йерусалим като столица на Израел.
 Румъния мести посолството си в Йерусалим
Румъния мести посолството си в Йерусалим

След Съединени американски щати и Бразилия

Това не е първият път, в който Данчила афишира желанието си да реалокира румънското посолство в Йерусалим, само че президентът на страната има право да взема такова решение във връзка с външните работи , а Клаус Йоханис жигосах последното такова предложение..

Предишният опит на Данчила да реалокира посолството през април 2018 година накара румънския опозиционен водач и водач на Националната демократична партия Людович Орбан да подаде тъжба против нея за посещаване в Израел и да скрие информация от Йоханис .

В жалбата си Орбан разяснява, че Данчила е нарушила румънската конституция , като е одобрила заповед за пренасяне на посолството в Йерусалим.
 Румъния няма да мести посолството си в Йерусалим
Румъния няма да мести посолството си в Йерусалим

Клаус Йоханис беседва по телефона с Бенямин Нетаняху

Според разделянето на управляващите в Румъния единствено президентът е акредитиран публично да посещава непознати страни и всяко задгранично посещаване на премиера изисква неговото утвърждение.

По време на конференцията президентът на Хондурас Хуан Орландо Ернандес съобщи, че неговата страна неотложно ще отвори дипломатическа задача в Йерусалим като продължение на посолството на Хондурас в Ришон Лезион.

Хондурас има намерение да открие комерсиална задача в Йерусалим, сходна на тази, открита от Унгария предишния месец .

Ернандес дава обещание на премиера Бенямин Нетаняху, че ще реалокира посолството, когато двамата се срещнат в Бразилия през януари за встъпването в служба на Жаир Болсонару, само че към този момент това не се е случило.
 Румъния обмисля да мести посолството си в Йерусалим
Румъния обмисля да мести посолството си в Йерусалим

Така балканската страна ще се трансформира една от първите страни след САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР