Ковид вдигна до невиждани нива стопаните, а оттам бумти и

...
Ковид вдигна до невиждани нива стопаните, а оттам бумти и
Коментари Харесай

Кучета-касички, или как порасна бизнесът за домашните любимци

Ковид подвигна до невиждани равнища стопаните, а оттова бумти и обвързваният бизнес. Извън огромните вносители на храни секторът се господства от дребни локални бизнесмени, само че сумарните обороти са за стотици милиони. Инфлацията леко охлажда бранша, само че пък навлизането на непознати вложители стартира.
Пандемията умножи стопаните на кучета, а взривът се придвижи и в обвързваните бизнеси. А какъв брой тъкмо е огромен браншът? Изчерпателни данни липсват, с цел да се мери целият бизнес към домашните любимци, само че най-голямото перо - храните, годишно са за над 300 млн. лева Те минават през класическите хипермаркети или през профилирани магазини.

Пазарът на услуги е още по-мъглив откъм цифри, само че очевидно разцъфтява. В столицата и по-големите градове изникват от ден на ден обекти за зооуслуги - от фризьорски салони и клиники до дневни занимални, учебни заведения и хотели. Доскоро употребени единствено от хора " капризи " като СПА, скоро ще се оферират във Велинград и за кучета. Общото в сегмента е, че е дребен бизнес, който отвън огромните вносители на храни се господства от локални бизнесмени. Но сумарно създава стотици милиони, в случай че не и милиард лв. годишно. Пандемичен напредък Бизнесът стартира още със закупуването на домакински любим, като според от породата и родословието да вземем за пример куче може да коства от 200 до 10 000 лв.. Извън еднократния разход, огромното перо за стопаните е издръжката, която месечно също може да варира до суми от порядъка на 300 - 400 лв.. Умножено по десетки хиляди любимци, годишно това значи стотици милиони доходи за магазини, клиники и така нататък

Лидер в профилираната търговия на дребно с артикули за животни са " Нечовешки магазини на доктор Стефанов ", които имат 18-процентов пазарен дял в сектора, оценен на 120 млн. лева Марио Иванов, един от общо четирима съдружници в компанията " Зоо груп Стефанов ", споделя, че за интервала 2020-2021 година магазините удвояват облагите си. Приходите на компанията през пандемичната 2020 година са 12.9 млн. лв., скок от миналата 2019 година, когато регистрират 8.8 млн. лв.. 2021 година пък е най-силната за бизнеса им до момента с рекордните 19.5 млн. лв. доходи и 2.7 млн. лв. облага. Маринов отдава растежа в търсенето на пандемията. " Ковид за разлика от други сектори доста ни облагодетелства. Хората си останаха у дома, сами по през целия ден, по тази причина и си взеха домашни любимци ", изяснява Иванов.
Марио Иванов, шеф на верига зоомагазини " Д-р Стефанов " и " Нечовешки магазини " Фотограф: Цветелина Белутова Реклама
" Нечовешки магазини " се появяват в комерсиалната мрежа през 2006 година, когато доктор Цветан Стефанов отваря онлайн магазин за артикули за домашни любимци. Две години по-късно стартира да търси вложители, с чиито средства да отвори физически магазин. Открива такива в лицето на Даниела Иванова и Борислав Йорданов, притежатели на клиниката за животни в Панчарево " Син Кръст ", които стават и мажоритарни притежатели на днешната верига магазини. Днес сдружението има 13 обекта в столицата, 2 в Пловдив, както и в Русе, Варна, Перник и Стара Загора.

Втори в сектора са ZooCenter, които регистрират два пъти по-ниски доходи за последната година, като оборотът се свива до 8.6 млн. лв..

Следват ги Petmall, с доходи 4.6 млн. лв., които през 2021 година притеглят инвестиция от VC фонда Vitosha Ventures в размер на 800 хиляди евро.

Друг огромен състезател в бранша е Maxi Pet, дъщерна компания на хърватското сдружение " Пет нетуърк интернешънъл ", което с изключение на в България и Хърватия оперира и в Румъния, Словения и Сърбия. Компанията е благосъстоятелност на американския фонд за дялови вложения Alvarez & Marsal Capital, който я купува през 2021 година против 260 млн. евро.
Автор: Капитал Реклама
Други огромни бизнеси в бранша няма.

" Пазарът за артикули за домашни любимци е доста фрагментиран, по тази причина не бих споделил, че имаме съперник в сектора ", споделя Иванов.

Как ставаш огромен? Реклама и отново реклама. " Отдаваме триумфа си на постоянния мениджърски екип, който сме построили, и на това, че влагаме доста средства, приблизително 5% от оборота си, в маркетингови старания ", разяснява Иванов. Страницата на " Зоомагазини Д-р Стефанов " има към 50 хиляди почитатели във Фейсбук и Instagram, където промотира дни с отстъпки, провежда безвъзмездни празнични фотосесии за животни във физическите си обекти и запечатва името си в съзнанието на потребителите със спонсорирани рекламни постове. Годината на високите цени Маркетингът обаче не може да навакса външните фактори, които забавят растежа на бранша тази година. " През 2022 година несъмнено следим закъснение на растежа си, клиентите минават на по-нисък клас артикули поради покачващите се цени и високата инфлация, а и маржът ни на облага понижава ", изяснява Иванов.

Оказва се, че Украйна създава огромен къс от храните за кучета, а самото произвеждане изисква газ, който мощно нарастна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР