Toyota Motor прогнозира спад на печалбата за фискалната година поради

...
Toyota Motor прогнозира спад на печалбата за фискалната година поради
Коментари Харесай

Toyota обяви ударно тримесечие и планове за инвестиции в AI

Toyota Motor предвижда спад на облагата за фискалната година заради по-високи разноски и разгласи назад изкупуване на акции, откакто регистрира по-висока чиста облага за четвъртото тримесечие, частично с помощта на по-слабата йена, предава The Wall Street Journal.

Японският производител на коли съобщи, че чистата облага се е нараснала с 80% по отношение на миналата година до 997.6 милиарда йени (6.45 милиарда долара) за трите месеца до края на март. Това надмина прогнозата от 752.85 милиарда йени, направена от доставчика на данни FactSet.

Приходите за четвъртото тримесечие са се повишили с 14% до 11.073 трилиона йени, подкрепени от по-слабата йена и мощния растеж на продажбите в Северна Америка и Европа. Това се случва без значение от спада на продажбите в Япония, дължащ се на проблеми със узаконяването на дъщерното сдружение Daihatsu Motor и филиала Toyota Industries.

По-слабата йена покачва приходите на японските производители на коли, защото прави износа по-конкурентоспособен в чужбина и покачва цената на облагите, осъществени в чужбина, в йени. Toyota се възползва и от преориентирането на потребителите в Съединени американски щати и на някои други пазари към хибридни транспортни средства, а не към напълно електрически коли. Все повече купувачи, обезпокоени от проблемите със зареждането и по-високите цени, избират хибридите като вид за спестовност на гориво.

За фискалната година, която стартира през април, компанията предвижда приходите да спаднат с 28% до 3.570 трлн. юана, частично заради по-високите разноски за материали, труд и разноски за научноизследователска и развойна активност, а облагата да се усили с 2.0% до 46.000 трлн. юана. Toyota също по този начин планува, че продажбите ще спаднат до 10.95 млн. единици от 11.09 млн. коли, през миналата фискална година.

Производителят и неговата първокласна марка Lexus чакат да продадат към 4.7 млн. хибриди през тази фискална година, спрямо 3.7 млн. единици, продадени през миналата година, и към 171 000 електрически автомобила с акумулатори, спрямо към 117 000 година по-рано. Преди повече от четвърт век Toyota стана пионер в производството на хибриди с Prius. Те съставляват повече от една трета от продадените от компанията през преди малко завършилата финансова година.

Ще създадем вложения, с цел да защитим веригата за доставки ", съобщи основният изпълнителен шеф на Toyota Коджи Сато след оповестяването на резултатите, представен от Reuters.

" Въпреки че нашите интервенции се правят доста дейно, има доста неща, които към момента би трябвало да бъдат изменени в известна степен ", сподели той, визирайки измененията в индустриалния развой, защото Toyota прави скок от авто производител към компания за подвижност.

На този декор производителят съобщи, че ще изкупи назад до 1 трлн. йени от акциите си до края на април 2025 година, частично с цел да отговори на възможни проекти за продажба от страна на заинтригуваните страни. Той може да изкупи назад до 3% от акциите си в обращение.

Toyota съобщи, че тази година възнамерява да влага 1.7 трилиона йени за напредък в области като изкуствен интелект и програмен продукт. Японският авто производител не е лишен от провокации, изключително на основни пазари като Китай, където се бори да не изостава от темпото, с което от ден на ден локални производители пускат на пазара електрически автомобили с напреднал програмен продукт.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР