Котките са не особено едри по размери, но това не

...
Котките са не особено едри по размери, но това не
Коментари Харесай

Признаци, че вашата котка ви закриля

Котките са не изключително едри по размери, само че това не значи, че не могат да бъдат същински „ кучета пазачи “, че даже и повече.

Ето няколко признака, че вашата котка ви закриля.

# Близост.

Ако вашата котка ненадейно се е трансформирала във „ велкро “ котка, следва ви непрестанно, където и да отидете, това може да бъде явен знак, че ви пази.

Котките са изключителни датчици за човешките страсти. Ако се чувствате тревожни или уплашени, котката ще усети и ще се сгуши по-близо до вас. Освен това, сетивата на котките са доста по-фино настроени от нашите, което им разрешава да чуват, долавят или виждат неща, за които ние нямаме качества. Ако котката ви усети, че нещо не е наред, ще бъде към вас с цел да отбрани, както себе си, по този начин и вас.

Забележка: Понякога тази непримиримост може да е симптом, че котката изпитва болежка или не се усеща добре.

# Променливи звуци.

Вероятно сте щастливи да чувате радостното „ гласче “ на вашият благ любим – мъркане и мяукане. Въпреки това, котката може да издава други звуци, с цел да покаже експанзия или отбрана.

Ръмжене и съскане са два постоянно срещани звука, които демонстрират, че котката ви е обезпокоена от нещо. Други звуци – мощно или надълбоко ръмжене, постепенно мяукане. Така котката ви се пробва да изплаши нещо, което съгласно нея заплашва вас или нея.

Моля, обърнете внимание: Бъдете деликатни, когато се приближавате до котка в разгорещено прочувствено положение.

# Настръхнала четина.

В отговор на възможна опасност, която вашата котка е доловила, тя ще размята, с внезапни придвижвания, опашката си, а козината по цялото тяло ще бъде настръхнала. По този метод те показват величествен и по-голям външен тип, с единствена цел да уплашат и прогонят евентуалния зложелател. Това е рефлексна реакция на котката, следена от нервната система.

Забележка: Както при мяукащата котка, пазете се, когато е настръхнала, като че ли е пъхнала опашката си в контакт. В това моментно положение може да не осъзнае кого атакува.

# Прилепнати уши.

Друг симптом за режим „ офанзива и защита “, са ушите, прилепнати към главата. Понякога котката може просто да обърне ушите си обратно, вместо да ги извие изцяло за същата цел. Ако котката ви е нащрек, само че не е сигурна, дали би трябвало да ви пази, ушите й може да са наострени и интензивно да „ кръжат “ във всички направления, пробвайки се да дефинират от кое място идва заплахата.

Забележка: Но това може да бъде симптом и че са уплашени. Уплашените котки могат да се държат нападателно, тъй че бъдете по-внимателни в тези моменти.

# Извито, като дъга, гръбче.

В допълнение към настръхналата четина, различен симптом на „ отбрана “, е извият на дъга тил. Отново, това държание има за цел да сплаши врага, надявайки се да го прогони, без да се стига до борба. Често извитият тил е съпроводен от писък и прилепнати уши. В такива моменти котките се движат напълно постепенно.

Забележка: Подобна поза заемат и когато желаят да играят. В този случай това е форма на игра, битка, а не защитно държание.

# Заплашително размахване на опашка.

Когато кучето маха с опашка, това нормално е израз на наслада. Когато, обаче, една котка прави по този начин, това нормално значи противоположното. Опашката на котката е една от най-изразителните елементи на тялото ú. Бързите, внезапни придвижвания на опашката са знак, че котката е в разгорещено положение и може да са индикация, че е подготвена да се бие, с цел да ви отбрани. Някои котки клякат ниско до земята и прибират опашката си, подготвени да се хвърлят в офанзива, в случай че е належащо.

# Уголемени зеници – като копчета.

Друг знак, че котката ви пази, може да са разширените зеници. Ако виждате единствено черно, когато гледате очите на вашата котка, това е знак, че тя е разчувствана и може би е подготвена да прояви експанзия.

Всяка мощна страст или обстановка изискваща готовност, може да накара зениците на вашата котка да се разширят несъзнателно. Тази реакция се управлява от нервната система. Така тя наподобява по-респектиращо.

Забележка: Разширените зеници могат да демонстрират заболяване или отравяне. Разширяването на зениците заради експанзия или възбуденост би трябвало да е краткотрайно. Ако очите на котката останат разширени, може да има нещо друго, което се нуждае от вниманието на ветеринарен доктор.

# Наострени мустачета.

Нежните мустачки на котката са един от най-важните сетивни органи. Те имат значително значене в приемането и предаването на сигнали, в това число боязън или възбуденост. Вашата котка може да насочи мустаците си по посока на евентуална опасност, в случай че се пробва да ви отбрани.

Моля, обърнете внимание: Котките могат да притиснат мустачки към муцунката си, в случай че се усещат заболели или засегнати.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР