Котката има необикновена способност да надушва лакомства. Сега учените са

...
Котката има необикновена способност да надушва лакомства. Сега учените са
Коментари Харесай

Котките имат “супербързо” обоняние, което ги прави изключително ефективни в откриването на храна

Котката има невероятна дарба да надушва лакомства. Сега учените са разкрили тайната на умеенето на котките да надушват бързо и отдалеко храната, оповестява МейлОнлайн.

Ново проучване разкрива, че котките имат носове, които работят като високотехнологично съоръжение за химически разбор, с каквото нормално разполагат модерните лаборатории. Сложна цялост от плътни спирални костни структури на дихателните пътища се крие зад отличното им подушване, написа Българска телеграфна агенция. Тези структури работят сходно на двойка паралелни газови хроматографи - лабораторно съоръжение, употребявано за разбор на химическия състав на веществата.

Хроматографията е способ за разбор на химични субстанции, при който тестът се придвижва посредством газов поток през спираловидна тръба. За разделянето на химичните субстанции се разчита на разликите в режима на разпределение сред течащата преносима фаза и стационарната фаза на съставените елементи в сместа. Тя е необятно употребена за количествен и първокласен разбор на смеси.

Учените от Държавния университет в Охайо основали 3D компютърен модел на котешки нос и симулирали по какъв начин при поемане въздухът, съдържащ нормални миризми на котешка храна, минава през спираловидните костни структури.

Те открили, че вдишаният от котката въздух се разделя на два потока. Единият въздушен поток се пречиства и овлажнява, преди да бъде изпратен към белите дробове, до момента в който другият бързо и ефикасно доставя миризмата непосредствено до обонятелната система.

Това разрешава на котките да усетят миризмата доста бързо, вместо да чакат въздухът да се филтрира през дихателната зона, споделя екипът. Въздухът, който се изпраща по тръбата за “миризмата ”, по-късно се рециркулира в дихателните канали, когато стигне до такава степен.

Кай Чжао, водещ създател на проучването, сподели: “Това е все едно първо да помиришете въздуха, преди да го вдишате в дробовете, където към този момент се обработва доста по-дълго време ”.

“За бозайниците обонянието е доста значимо за намирането на плячка, разпознаването на заплаха, намирането на източници на храна и следенето на околната среда ”, посочи ученият и добави: “Симулацията на потока въздух и миризми през виртуалния котешки нос сподели, че той действа сходно на паралелни спирални газови хроматографи, при които успеваемостта на главната техника се покачва посредством потреблението на голям брой тръби, през които се разклонява вдишваният високоскоростен газов поток ”.

Откритията са оповестени в списание PLOS Computational Biology.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР