Косово и Сърбия се споразумяха да работят заедно за установяването

...
Косово и Сърбия се споразумяха да работят заедно за установяването
Коментари Харесай

Помирение и доверие. Косово и Сърбия се договориха да търсят заедно масови гробове от войната

Косово и Сърбия се споразумяха да работят дружно за установяването на местата на всеобщи гробове от времето на войната в Косово през 1998-1999 година, съобщи Ройтерс късно във вторник. Прищина и Белград ще си сътрудничат и за идентифициране на тленните остатъци на водещите се за безследно изчезнали след спора.

По данни на Европейския съюз (ЕС) близо 24 години след края на войната 1621 души са в неопределеност, а известните жертви на спора са над 13 000 души. Повечето от убитите и изчезналите са етнически албанци.

Съгласно декларацията, която президентът на Сърбия Александър Вучич и министър председателят на Косово Албин Курти подписаха във вторник, страните ще си сътрудничат тясно при идентифицирането на гробните места и ще обезпечат цялостен съвместен достъп до информация за изчезналите лица от интервала 1 януари 1998 година до 31 декември 2000 година

" Повече от 20 години след края на войната техните фамилии не престават да живеят опечалени, без да знаят ориста на роднините си ", сподели в изказване висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел , който посредничи за сключването на съглашението.

" Тези фамилии имат право да узнаят ориста на роднините си, както и обществото като цяло ", добави Борел.

По думите му решаването на казуса е освен филантропично обвързване, само че съставлява и " решителен фактор за помиряване и доверие сред хората ".

Договорката, реализирана в Брюксел, планува Косово и Сърбия да споделят документи, в това число класифицирани, и да употребяват сателитни данни и други технологии, с цел да откриват хипотетични всеобщи гробове.

Срещата във вторник беше първата сред Курти и Вучич след диалога им на 18 март в Охрид, Северна Македония, където за методите за използване на подкрепено от Европейски Съюз съглашение по пътя към нормализирането.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР