Коронавирусът най-вероятно се е разпространил в Южен Китай и Югоизточна

...
Коронавирусът най-вероятно се е разпространил в Южен Китай и Югоизточна
Коментари Харесай

СЗО: COVID-19 е тръгнал не от пазара в Ухан, а от ферма за диви животни

Коронавирусът най-вероятно се е популяризирал в Южен Китай и Югоизточна Азия от прилепи, като инфекцията от прилепите е попаднала в началото във плантация за диви животни, а по-късно евентуално е заразила чиновниците или самите животни. А оттам COVID-19 към този момент се е популяризирал по-нататък, откакто " стоката е стигнала до животинския пазар в Ухан.

Това съобщи след завръщането си в Съединени американски щати пред в. " Ню Йорк Таймс " доктор Питър Дашак, член на екипа на Световната здравна организация (СЗО), който бе на ревизия в китайския град, откъдето тръгна болестта. Той описа как специалистите на СЗО не са имали достъп до персоналните данни на някои пациенти заради политиката за дискретност в Китай. Освен това някои хора, които са прекарали COVID-19, отказали да се срещнат с проверяващия екип.

" От първия ден данните, които преглеждахме, бяха нови, каквито не са виждани отвън Китай. Кои са продавачите на пазара Хуанан? Какви са техните вериги от снабдители? Какви са били контактите на първите случаи? Колко действителни са били първите случаи? Какви други клъстъри (на разпространение) е имало? Когато питахме за повече информация, китайските учени изчезваха и след няколко дни към този момент бяха създали анализ и ни даваха нова информация. Тя бе извънредно потребна - споделя доктор Дашак. - Пазарът е затворен на 31 декември или 1 януари и китайските управляващи са изпратили група учени, с цел да опитат да схванат какво става. Направено е обстойно изследване. Знаехме, че са били събрани 500 проби и има доста позитивни резултати от пробите на скотски трупове или месо. Но нямаше доста информация за всичко осъществено. Сега я получихме цялата и това доста ни отвори очите. Оказва се, че са създали 900 проби. Проверили са канализацията, влизали са във въздухопроводи да търсят прилепи, хващали са бездомни животни из пазара - котки, плъхове, даже една невестулка. Взели са проби от зайци, змии, костенурки и жаби и други, продавани на пазара. Ферма за зайци може да е била сериозна точкса. Говореше се и за язовци, а в Китай това значи далекоизточни язовци, които са в действителност порове. На този пазар са продавани животни, които могат да носят ковид а. Те може да са били инфектирани с прилепи другаде в Китай и да са донесени на пазара в Ухан. Така че това е улика №1 ".
Според доктор Дашак, представен от вестник " Сега ", доставчиците на пазара са били от Южен Китай, в това число провинциите Юнан, Гуанси и Гуандун. А Юнан е мястото, където най-близкият до SARS-CoV-2 вирус се среща при прилепите. От Гуанси и Гуандун пък са били доставяни панголините (бозайници, наричани и люспеници), които също са носители на близки вируси.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР