Концепцията за Антихриста съществува от много дълго време. Но дали

...
Концепцията за Антихриста съществува от много дълго време. Но дали
Коментари Харесай

Образът на Антихриста - Фалшив месия или дяволско превъплъщение

Концепцията за Антихриста съществува от доста дълго време. Но дали Антихристът в действителност е човек? Дали той е подправеният избавител, който прави чудеса, тъкмо както Исус, с цел да примами хората, преди да отприщи пъкъла на Земята?

Колко постоянно се появява в Библията?

Изненадващо е, че в Библията Антихристът не се загатва толкоз постоянно. Всъщност терминът " безбожник " се появява единствено общо четири пъти, като всички те са в I Йоан (2:18, 2:22, 4:3) и във II Йоан 7.

Но в Евангелие от Йоан не се загатва антихристът като обособена персона. То приказва за няколко " антихристи ", както е при тези, които не имат вяра в Исус. Например в Йоан 4:3 се споделя: " И всеки дух, който не изповядва, че Исус Христос е пристигнал в плът, не е от Бога; и това е оня дух на антихриста, за който сте чули, че ще пристигна, и даже към този момент е в света ".

Исус приказва за подправените месии

Матей 24:24 гласи: " Защото ще се явят лъжемесии и лъжепророци и ще извършат огромни знамения и чудеса, с цел да излъгват, в случай че е допустимо, и определените. "

Нещата стават малко по-пикантни, когато стигнем до книгата Откровение, където се появяват зверове и цифрата 666, въпреки че нито едно от тях в действителност не е директно обвързвано с Антихриста.

Подробности за Антихриста са написани едвам през 950 година след Христа. Френската кралица Герберга помолила монаха Адсо от Монтие-ан-Дер да направи това, тъй като, почтено казано, Библията не предложила доста информация за тази фигура.

Така че писанията на този духовник значително диктуват метода, по който хората възприемат Антихриста. Според него Антихристът ще бъде евреин, роден във Вавилон, който ще се появи в края на Свещената римска империя.

Той щял да наподобява доста на второто пришествие на Христос, тъй че в последна сметка всички щели да го последват. Но по-късно Антихристът ще преследва християните в продължение на три години и половина. Докато, несъмнено, същинският Исус не се върне и не му срита задника.

Но Адсо не е единственият духовник, който написа за Антихриста. По-късно, през 1100 година, италианският богослов Йоаким от Фиоре става специалист по тематиката!

За Йоаким имало няколко антихриста. Всъщност някои от тях към този момент били живели по това време (например Нерон). Въпреки че в последна сметка основният изверг ще се появи по време на апокалипсиса. Името на този човек е Гог.
.
Бащата на протестантството в последна сметка е виновен за назоваването на Антихриста в книгата си " Теза 95 ". Удобно е, че Антихристът е цялата идея на папството. Оттогава насам още папи са били наричани Антихрист. За Мартин Лутер цялата концепция за индулгенциите и заплащането за избавление била срещу правилата на Христос. Освен това той считал, че папата по някакъв метод се пробва да заеме мястото на Исус. Така че съгласно Лутер никой не може да бъде по-антихрист от папата.

Цялата идея за Антихриста еволюира, с цел да се трансформира по-скоро в разбиране, представляващо всичко, което е срещу християнството, а не в един-единствен неприятен човек. Но към 1900 година с помощта на немския мъдрец Фридрих Ницше нещата се трансформират.

През 1895 година Ницше разгласява антихристиянска книга, наречена " Антихристът ", с което това име още веднъж се връща в мейнстрийма. До 70-те години на ХХ век християните имат вяра, че Антихристът е персона.

В исляма Христос е оракул, тъй че там също има фигура на Антихрист. Името на подправения избавител е Ал-Масих ад-Даджал, или просто прочут като Даджал. Макар че тази злокобна фигура не се появява в Корана, тя го прави в Хадисите.

Историята на Даджал е доста сходна с тази на християнския Антихрист и той е разказан като " топчест, едноок мъж с румено лице и къдрава коса ".

Нерон, Наполеон, Хенри Кисинджър и съвсем всеки папа през последното столетие са наричани Антихрист. 

Американските президенти са били обект на изключително внимание. Човекът на име Грегъри Стюарт Гордън, който се опита да убие Роналд Рейгън, съобщи, че би трябвало да го направи, тъй като пенсионираният тогава президент е Антихрист.

Стрелецът от Белия дом Оскар Рамиро Ортега-Хернандес също вярваше, че президентът Барак Обама е Антихрист. Но Ортега-Хернандес не е единственият, който счита, че тогавашният президент Обама е Антихрист. Проучване на Harris Interactive от 2010 година демонстрира, че 14% от американците мислят същото.

Ако Антихристът е злобен вид на Исус, а Исус е бил евреин, то и Антихристът би трябвало да е евреин, нали?

Това е довело до антисемитизъм, който е траял епохи. 
.
Връзката сред Антихриста и хомофобията се укрепва от някои проповедници. 

В Откровение 13:18 на звяра се приписва число. " Това изисква мъдрост. Нека индивидът, който има прозорливост, да пресметна цифрата на звяра, тъй като то е число на човек. Това число е 666. "

Но в цифрата 666 няма нищо свръхестествено. Всъщност цифрата е обвързвано с Римската империя и всъщност е еврейски дигитален код, който се превежда като Нерон. За да бъдем обективни, Нерон в действителност е бил безбожник (тъй като е преследвал, измъчвал и убивал християни). Числото е получено благодарение на еврейската нумерология гематрия (еврейска форма на нумерология, която приписва стойности на буквите).

За страха от цифрата 666 даже има име. Нарича се " хексакосиоихексонахексонахексафобия ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР