Хромофобията е понятие, което се използва за описване на страх

...
Хромофобията е понятие, което се използва за описване на страх
Коментари Харесай

Отвращение към цветовете: Какво е хромофобията

Хромофобията е разбиране, което се употребява за разказване на боязън или злост към цветовете. Това може да се прояви като неприемане на избрани цветове, избягването им или даже като боязън от тях.

Хората, страдащи от хромофобия, постоянно заобикалят контакт с ярки или наситени цветове и избират по-невзискателни и неутрални такива в околната среда. Това положение може да произтича от разнообразни фактори, в това число травматични събития, като да вземем за пример свързване на избран цвят с заплаха или стеснение, или може да е част от по-широки психически положения като обсесивно-компулсивно разстройство или тревога.

Симптомите на хромофобията могат да варират според от самостоятелните характерности и тежестта на положението, само че нормално включват следните:
Избягване на цветове
Хората с хромофобия постоянно заобикалят контакт с ярки или наситени цветове. Те може да заобикалят пространства или среди, които са щедро украсени с цветове, както и дрехи или предмети, които са в ярки цветове.
Страх и тревога
Индивидите, страдащи от хромофобия, могат да изпитват натоварен боязън или тревога, когато са изложени на цветни обекти или обстановки. Този боязън може да бъде несъизмерим и да се демонстрира като под паника офанзиви или физически признаци на тревога, като да вземем за пример ускорено сърцетуптене или потене.
Физиологични реакции
Освен психическите признаци, хората с хромофобия могат да изпитват и физиологични реакции към цветовете, като да вземем за пример гадене, главоболие или даже физическа болежка.
Социално уединяване
Хромофобията може да докара до обществено уединяване, защото засегнатите лица се стараят да заобикалят обстановки или места, които са асоциирани със цветовете, които провокират техния боязън.
 Функционални усложнения
В някои случаи, хромофобията може да докара до функционални проблеми в всекидневието, като компликации в работата, ученето или в поддържането на здрави междуличностни връзки.

Тези признаци могат да бъдат разнообразни за всеки човек във връзка с интензивността и действителните последствия за ежедневния живот на потърпевшите.

Разпознаването на признаците на хромофобията при някого може да бъде предизвикателство, защото това е психическо положение, което нормално не се показва очевидно. Може да бъде видяно посредством избягването на цветни обекти или обстановки, изразена тревога или боязън от цветове, отбягване на публични събития или места с пъстър фон, отрицателни мнения за цветовете и физиологични реакции като напрежение или потене при ревю на цветове.

Ако забележите тези признаци при някого и се притеснявате за неговото благоденствие, постоянно е добра концепция да бъдете чувствителни и да предложите поддръжка или подпомагане. Лечението на хромофобията постоянно включва терапия, която цели да помогне на потърпевшите да се оправят със страха към цветовете посредством схващане на корените му и създаване на тактики за справяне с казуса. Тези тактики могат да включват излагане на пациента на последователно възходящи дози от цветове, когато те са подготвени да се оправят с това, както и разнообразни техники за ръководство на напрежението и тревогата.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР