Контролната зала на избухналият през 1986 г. Четвърти блок на

...
Контролната зала на избухналият през 1986 г. Четвърти блок на
Коментари Харесай

Контролната зала на АЕЦ Чернобил е отворена за туристи

Контролната зала на избухналият през 1986 година Четвърти блок на нуклеарната централа " Чернобил " край украинския град Припят ще бъде отворена за туристи, заяви Си Ен Ен.

От туристически компании, организиращи пътувания до мястото на най-тежката злополука в историята на нуклеарната енергетика, споделят, че до момента в помещението единствено случайно са попадали хора.

Съобщенията за това какъв брой мощна е радиацията вътре са спорни, само че искащите да огледат останките от контролните пултове и апарати ще би трябвало да се обличат със защитни костюми, да носят каски и да си слагат филтриращи маски на лицето. След напускането на помещението ще бъдат подлагани на две измервания на радиацията.

Това е част от резултата от американския минисериал " Чернобил ", съживил интереса към събитието и мястото. Създателят на сериала прикани туристите при посещаване да демонстрират почитание към паметта на починалите и страданието на хората.

През юли с един от първите си укази новият президент Володимир Зеленски разгласи Чернобил за публична туристическа забележителност. " Досега Чернобил беше отрицателна част от репутацията на Украйна, време е това да се промени ", съобщи той. В осъществяване на указа ще се разработят нови туристически направления, в това число по вода, ще се построят нови контролни пунктове и ще се обновят към този момент съществуващите.

Ядрената централа е в центъра на покриваща стотици километри зона с стеснен достъп. Значителна част от нея бе отворена за туристи през 2011 година, само че имам места като " гробището " за коли и техника, употребявани в разчистването след гърмежа, където към момента е изцяло неразрешено да се влиза.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР