Консерваторите на канцлера Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия си

...
Консерваторите на канцлера Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия си
Коментари Харесай

Партиите в Германия си размениха остри реплики преди началото на преговорите за коалиция

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия си размениха остри реплики за миграцията и данъчните понижения. Все повече стават подозренията дали могат да реализират съгласие за нова " огромна коалиция ", написа " Ройтерс ".

Утре партийните управления ще се съберат на предварителни диалози преди проучвателните договаряния, които би трябвало да се проведат сред 7 и 12 януари. Расте обаче броят на политиците, които в този момент споделят, че Меркел може да се наложи да ръководи с държавно управление на малцинството или да отиде на нови избори.

Заместник-председателят на ГСДП Торстен Шефер-Гюмбел съобщи, че последните изявления от лагера на консерваторите са " контрапродуктивни за съставянето на каквото и да било държавно управление ", както и че те са провокирали подозрения за това до каква степен консерваторите имат воля за взаимно ръководство.

По думите му сключването на съглашение за нова коалиция надалеч не е несъмнено и не е ясно дали на договарянията ще може да бъде основано задоволително доверие.

" Правителството на малцинството си остава вид, даже канцлерът Ангела Меркел да не желае да го признае ", сподели той в оповестено през днешния ден изявление за вестник " Пасауер нойе пресе ".

Шефер-Гюмбел посочи разликите с консерваторите по редица въпроси и окачестви като " смехотворни " предложенията на някои кръгове в консервативния блок да се понижават налози за лица с високи приходи.

Между консерваторите и социалдемократите има напрежение и по въпросите опазване на здравето, имиграция, Европа, трудови регулации и пенсии.

Шефер-Гюмбел съобщи, че поддържа апелите на ръководителя на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес за по-високи налози за най-богатите и изиска нови ограничения за да не се допусне огромните компании да заобикалят налози.

Спорни въпроси

Чрез разнообразни свои политически документи съдружниците на Меркел от Бавария, Християнсоциалният съюз (ХСС), се разграничиха от ГСДП, призовавайки за данъчни понижения, съкращаване на помощите за претенденти за леговище, по-високи разноски за защита и пределни граници за броя на имигрантите.

Влиятелният стопански съвет на партията на Меркел, Християндемократическия съюз, съобщи, че ще призове управлението на ХСС да упорства за държавно управление на малцинството, когато се срещнат тази седмица. Според съвета Германия ще понесе " голямо финансово задължение за генерации напред ", в случай че ГСДП прокара проектите си за обществени разноски в границите на допустима коалиция.

" Голямата коалиция ще бъде по-скъпа в дълготраен проект, в сравнение с държавно управление на малцинството ", съобщи пред вестник " Аугсбургер алгемайне " Волфганг Щайгер, общоприет секретар на съвета.

Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман съобщи за изданията от медийната група " Функе ", че партията му ще упорства за ограничение нивото на имиграцията. Тя желае да бъде продължена и краткотрайната възбрана за събиранията на фамилии на мигранти, получили " субсидиарна протекция ", статут на леговище за хора, които не са публично приети за бежанци.

По думите му ХСС има демократична отговорност да договаря за нова коалиция, в случай че бъде допустимо политическите разлики да бъдат преодолени.

" Надявам се социалдемократите да имат същото възприятие за отговорност ", сподели той. " Имаме незабавна потребност от дейности на законодателния фронт. Спешно се нуждаем от ясни болшинства в Народното събрание, нуждаем се от надеждни обединения. "

Заместник-председателят на парламентарната група на Свободната демократическа партия Александър Ламбсдорф съобщи пред вестник " Хайлбронер щиме ", че огромната коалиция остава опция за бъдещето.

Той обаче не изключва и опцията за нови избори или държавно управление на малцинството. " Това няма да е доста прелестно, само че по този начин в същото време няма да се стигне до конституционна рецесия ", сподели Ламбсдорф./БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (217)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР