Конкуренцията между Facebook и TikTok се нажежава и в борбата

...
Коментари Харесай

Новата хитова професия: модератор на видео-съдържание


Конкуренцията сред Фейсбук и TikTok се нажежава и в битката за модератори
(снимка: CC0 Public Domain)

TikTok, уеб-приложението за къси видеоклипове, търси да наеме стотици модерaтори на наличие, с цел да се оправи с евентуално нездравословни и рискови видеоклипове. Фирмата е пуснала разгласи за набиране на хора от доста страни в Европа. Пазарни наблюдаващи обаче считат, че с това TikTok желае да „ дръпне ” част от хората, работещи в други онлайн платформи за наличие. Много от претендентите се притеглят от аутсорсинг компании, които обслужват съперници на TikTok в обществените медии – такива като Фейсбук.

Кражба на фрагменти

Приложението за шерване на малко видео, благосъстоятелност на китайската ByteDance, бързо уголемява своя „ център за доверие и сигурност ” в Дъблин, наемайки модератори в Лондон, натоварени да преглеждат материали, оповестени от европейски консуматори. Най-малко 190 души от тези, които се причисляват към компанията от януари 2021 година, преди този момент са работили в договорни компании като Accenture, Covalen и Cpl, съгласно разбор на, основан на обявите в LinkedIn.

Meta – компанията-майка на Фейсбук и Instagram, както и YouTube и Twitter разчитат в огромна степен на сходни договорни сътрудници, с цел да следят и отстраняват наличие, което не е редно да се популяризира съгласно личните регламенти и правила на компанията. TikTok съобщи, че е наела няколкостотин модератори в Обединеното кралство и Ирландия от януари предходната година, присъединявайки ги към хилядите, които към този момент работят в сходни центрове в Съединени американски щати и Сингапур.

Този месец основният изпълнителен шеф на Meta Марк Зукърбърг съобщи, че забавянето на растежа на Фейсбук, в частност по-малкият брой нови консуматори измежду младото население, се дължи на TikTok и на „ бягството ” на хората към тази платформа. Това е огромен комплимент, само че с големия напредък идва и казусът със оправянето с. Този проблем към този момент сложи водещите обществени мрежи в светлините на прожекторите на политици и регулатори по целия свят.

По-добри условия

„ Нашите вложения в дейностите ни по запазване на доверието и сигурността са отражение на фокуса ни върху поддържането на TikTok като място за творчество и развлечение ”, споделя Кормак Кийнън, световен началник на центъра за доверие и сигурност в TikTok.
още по темата
Стратегията на TikTok е да предлага на модераторите позиции с по-добри заплати и компенсации, с цел да притегли умел личен състав от ограничавания набор от гении, от който черпят Фейсбук, Instagram, YouTube и Snap. Набираните фрагменти постоянно приказват по няколко езика и имат опит в модериране на наличие, съгласно осведомени с наемането специалисти. Компанията съобщи още, че езиците са „ основен фактор за бъдещите претенденти ”.

„ Избрах TikTok, тъй като заплатата е по-добра, околната среда е по-добра и компанията цени всеки член ”, споделя пред FT чиновник на TikTok, който се е включил към компанията предходната година. Друг модератор на наличие, минал от YouTube към TikTok, споделя, че равнищата на смущаващо наличие в работата са сходни, само че че психическата поддръжка в TikTok е доста по-добра.

Същото гадно наличие

По-добрата заплата и по-голямата поддръжка не трансформират обстоятелството, че модераторите са принудени да се занимават със наличие, което може да работи смазващо на душeвността им.

Канди Фрейзър, някогашен модератор на наличие от Калифорния, съди TikTok. Тя твърди, че компанията не е съумяла да отбрани психологичното ѝ здраве, откакто дамата е била принудена да гледа „ рискови и насилствени видеоклипове ”. Компанията съобщи, че не разяснява настоящи правосъдни разногласия, само че продължава да уголемява набора си от уелнес-услуги в поддръжка на модераторите.

Неотдавна Фейсбук се съгласи да заплати 52 милиона $ на група от хиляди модератори в Съединени американски щати, които настояват, че са, откакто са гледали смущаващо наличие в платформата. Компанията-майка Meta сподели, че предлага образование за психическа резистентност и справяне с притеснителното наличие. Тези курсове са налични и за вътрешните, и за външните (аутсорсинг) модератори на наличие.

Има и зони за отдръпване, където модераторите могат да приберат, в случай че почувстват потребност. Наред с това компанията е внедрила технология, която да подсигурява, че модераторите не са принудени да гледат тежко графично наличие за дълги интервали от време.

Нажежаваща се конкуренция

С повишаването на броя на потребителите конкуренцията сред Фейсбук и TikTok се нажежава. Миналия месец Фейсбук разкри, че месечните дейни консуматори на услугите на компанията са спаднали за първи път и в този момент наброяват 1,9 милиарда. TikTok пък има повече от 1 милиард дейни консуматори месечно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР