Компанията Mastercard, собственикът на едноименната платежна система, разработи базираното на

...
Компанията Mastercard, собственикът на едноименната платежна система, разработи базираното на
Коментари Харесай

Mastercard пусна AI-система за откриване на измамниците и блокиране на плащанията в тяхна полза

Компанията Mastercard, притежателят на едноименната платежна система, създаде основаното на изкуствен интелект решение Consumer Fraud Risk, което разрешава на банките да откриват в действително време по-ефективно измамите и да предотвратят изпращането на пари от страна на клиентите към нападателите, които се показват за законни получатели, като да вземем за пример член на фамилията, другар или ритейлър.

Mastercard сподели пред Bloomberg News, че девет от най-големите английски банки, в това число и Lloyds Banking Group, Natwest Group и Bank of Scotland, към този момент употребяват тяхната система за разкриване на измами.

Нарушенията със глобено push-плащане (APP), когато нападател се показва за различен човек, за заграбване на средства, съставляват към 40% от всички загуби при банкови измами в Обединеното кралство. Според прогнозата на ACI Worldwide и GlobalData до 2026 година единствено в Съединени американски щати и Англия, загубите от сходна активност ще доближат 5,25 милиарда $.

За образованието на решението Consumer Fraud Risk, компанията е употребила набора от данни след петгодишното съдействие на Mastercard с английските банки, с цел да разпознава случаите на измами след потребление на сметки на „ парично муле “, които по-късно да бъдат блокирани.

Базираното на изкуствен интелект решение на Mastercard, употребяващо тези данни, съчетано с други прозрения като номера на сметки, суми на заплащания, история на платеца и получателя и връзки на получателя към други сметки разрешава на банките да реагират на лъжливите произшествия в действително време и да блокират заплащанията преди средствата да бъдат изпратени към измамника.

Системата  Consumer Fraud Risk присвоява оценка на риска сред 0 и 999 за всеки опит за банков превод в границите на половин секунда, сходно на системата, която към този момент се употребява за разкриване на лъжливи заплащания с кредитни карти. Банката може да комбинира тази оценка на риска със личните си разбори, с цел да дефинира какъв брой рискова е транзакцията и, в случай че е належащо, да я блокира, преди парите да изоставен сметката на жертвата.

Според Пол Дейвис (Paul Davis), началник на отдела за битка с измамите в TSB Banking Group Plc, системата е изключително добра при разкриване на измами в миг на извършване на покупки, когато нарушителите, представящи се за търговци, подмамват хората да заплащат за несъществуващи артикули или услуги, което е към половината от всички случаи на мошеничества със глобени push-плащания.

Според оценките на TSB, който употребява AI-системата на Mastercard, пресмята, че Consumer Fraud Risk може да спести на английските банки към £100 милиона годишно в цялата страна.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР