С индивидуалните си характеристики то се позиционира точно по средата

...
С индивидуалните си характеристики то се позиционира точно по средата
Коментари Харесай

Новото BMW M4 CS – уверена динамика във всяка ситуация

С самостоятелните си характерности то се нарежда тъкмо по средата сред неотдавна осъвремененото във връзка с мощността, дизайна и оборудването BMW M4 Competition Купе с M xDrive и лимитирания до 1 000 екземпляра специфичен модел BMW M4 CSL

Светлин Желев 13:32 | 12.05.2024 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 21:33 | 09.05.2024

„ Вратата към подземния свят “ в Сибир не стопира да пораства

IT НовиниДаниел Десподов - 17:39 | 11.05.2024

Мистериозни обекти в космоса може да са великански сфери на Дайсън, настояват учени

Видео новиниЕмил Василев - 13:52 | 09.05.2024

Създаден е нов „ дрон-вампир “, който може да се зарежда от електропроводите и да лети постоянно

Светлин Желевhttps://www.kaldata.com/Главен редактор

BMW M нарежда още един специфичен модел от сполучливото семейство BMW M3 и BMW M4 в необятния набор сред преживяването от спортните писти и вълнуващата динамичност на пътя. Новото BMW M4 CS (среден разход на гориво: 10,2 л/100 км; CO2 излъчвания (комбинирани): 232 г/км съгласно WLTP, CO2 клас: G) предлага една изключително прочувствена композиция от качествата, типични за High-Performance колите в премиум сегмента на междинния клас.

Увеличената до 405 кВт/550 к.с. мощ на мотора, характерните за модела настройки на окачването и усъвършенстваното тегло с голям брой съставни елементи от армирана с въглеродни влакна пластмаса (CFRP) са съчетани с автомобилната идея на BMW M4 Купе с четири места и пригодна за всекидневието функционалност, както и висококачествени детайли на оборудването и извънредни дизайнерски акценти. От юли 2024 година новото BMW M4 CS ще се създава дружно с другите разновидности на BMW M4 в завода на BMW Group в Динголфинг. Поръчките ще са вероятни от края на май.

При новото BMW M4 CS можете да се насладите на всички аспекти на неподражаемото M чувство. С самостоятелните си характерности то се нарежда тъкмо по средата сред неотдавна осъвремененото във връзка с мощността, дизайна и оборудването BMW M4 Competition Купе с M xDrive (среден разход на гориво: 10,1 – 10,0 л/100 км; CO2 излъчвания (комбинирани): 229 – 226 г/км съгласно WLTP, CO2 клас: G) и лимитирания до 1 000 екземпляра специфичен модел BMW M4 CSL (среден разход на гориво: 10,1 – 9,9 л/100 км; CO2 излъчвания (комбинирани): 227 – 224 г/км съгласно WLTP, CO2 клас: G).

Пуристките динамични характерности на новото BMW M4 CS са резултат на типичните на М гени от моторните спортове, които се усещате когато и да е при шофиране във всекидневието и се разпростират изцяло на спортните писти.

Специфичните за модела характерности на мощността на неговия редови шестцилиндров мотор, осемстепенната трансмисия M Steptronic и интелигентното задвижване на четирите колела M xDrive обезпечават уверена динамичност на новото BMW M4 CS във всяка обстановка. Спонтанното разрастване на мощността и усъвършенстваното сцепление обезпечават ускоряване от 0 до 100 км/ч за единствено 3,4 сек. При тестванията по Северната права на Нюрбургринг, която е ултимативният тест за типичната за марката динамичност, пъргавост и точност на пътя на BMW M Автомобили, новото BMW M4 CS реализира публично и нотариално заверено време от 7:21,989 минути за правата с дължина 20,832 км.

Разработен за спортните писти редови шестцилиндров мотор

Ориентираният към моторните спортове темперамент на новото BMW M4 CS се разкрива незабавно и може да се усети при всяко пътешестване. Задвижва се от изключително мощен вид на създадения за моделното семейство BMW M3/BMW M4 редови шестцилиндров мотор с технология M TwinPower Turbo и висоокооборотни характерности. Още през цялото време трилитровият елемент е създаден за спортните писти. Той е основата за мотора на BMW M4 GT3, който през сезон 2022 с лекост завоюва шампионата DTM и през 2023 година бе победител в крайното класиране на 24-часовите надпревари в Спа-Франкошамп и Дубай.

Благодарение на това задвижването на BMW M4 CS е плод на дългогодишния опит на BMW M GmbH в моторните спортове. Двигателят се отличава с рисково здрави безгилзов Closed-Deck цилиндров блок, приспособен за изключително високите налягания при изгаряне на горивото. Кованият олекотен колянов вал се отличава с изключителна резистентност към извъртане, което се отразява позитивно на спонтанното разрастване на мощността и пъргавината на мотора. Цилиндровите стени с олекотена структура посредством специфична технология на електродъгово нанасяне (LDS) са покрити с железен пласт за намаление на загубите от търкане. Сърцевината на мотора е направена посредством 3D щемпел. Адитивният индустриален процесът разрешава организирането на хода на охлаждащите канали по метод, който не е вероятен при стандартните процеси на леене на метал и е най-благоприятен за ръководство на температурата. В допълнение, охладителната система, както и зареждането с масло са проектирани за специфичните провокации при шофиране по спортна писта с непрекъснато високи обороти и рисково странично ускоряване.

Специфична характерност на мощността, самостоятелен тон

В основата на изключителния капацитет на редовия 6-цилиндров мотор са технологиите от моторните спортове. Двигателят под предния похлупак на новото BMW M4 CS развива оптималната мощ от 405 кВт/550 к.с. Това е с 15 кВт/20 к.с. над настоящите данни на задвижването на BMW M4 Competition Купе с M xDrive. Увеличението на мощността е съчетано с неограничени качества във връзка с издръжливостта и устойчивостта и е осъществено посредством целенасочени акомодации на технологията M TwinPower Turbo. Фокусът е подложен върху повишението на оптималното налягане на нагнетявания въздух от двата Mono-Scroll турбокомпресора до 2,1 бара, както и характерни за модела настройки на ръководството на мотора.

Модернизацията обезпечава и характерна за М форма на характерностите на мощността, за които е особено непринудено и запазващо се до високи обороти разрастване на мощността. Двигателят на новото BMW M4 CS разпростира оптималният си въртящ миг от 650 Нм сред 2 750 и 5 950 об/мин. Максималната мощ се развива при 6 250 об/мин, а оптималните обороти на мотора са 7 200 об/мин. Реакциите на задвижващата система са усъвършенствани и с помощта на характерните за модела тампони на мотора. Стегнатата връзка със структурата на каросерията обезпечава изключително непосредствено преместване на мощността при всяка команда от страна на лидера.

Непосредственото разрастване на тягата и високата пъргавост обезпечават забележителни стойности на ускорението. Новото BMW M4 CS форсира от 0 до 100 км/ч за единствено 3,4 секунди, ускорението от 0 до 200 км/ч лишава 11,1 секунди. Междинното ускоряване от 80 до 120 км/ч лишава 2,6 секунди на 4-та предавка и 3,3 секунди на 5-та предавка. Максималната мощ на специфичния модел, който серийно се оборудва с M Driver’s Package, е електронно лимитирана до 302 км/ч.

Разгръщането на мощността на мотора е съпроводено от от прочувствено мощния тон, генериран от двойната изпускателна система с електрически ръководени клапи, направеното от исполин задно гърне с усъвършенствано тегло и типичните за М две двойки ауспухови накрайници, лакирани в черен мат.

Акустичното наличие на задвижването е обвързвано с характерностите на мотора, които могат да бъдат определени в менюто M Setup. В режимите SPORT и SPORT+ се задейства тон, който изрично е въодушевен от атмосферата на спортната писта и по-специално дейно акцентира промяната на предавките и обвързваните с това скокове в оборотите на мотора.

Осемстепенната трансмисия M Steptronic, M xDrive и Активният М диференциал трансформират изключителната мощ в забележителна динамичност  

Чрез осемстепенната трансмисия M Steptronic с Drivelogic мощността се придвижва към четирите колела на новото BMW M4 CS. Тя се ръководи със характерния за М селектор на трансмисията на междинната подпора и карбоновите лостчета на кормилото. Интегрираният в селектора на трансмисията комутатор на Drivelogic разрешава самостоятелно адаптиране на характерностите на превключването, като може да бъде избирано сред удобни, спортни и особено усъвършенствани за спортна писта настройки.  

Пренасянето на мощността до пътното платно е поверено на интелигентната система за задвижване на четирите колела M xDrive. С помощта на многодисков съединител с електронно ръководство в раздатъчната кутия мощността се разпределя безстепенно сред предните и задните колела, което обезпечава оптимално сцепление, пъргавост и непоклатимост по курса при всяка обстановка на пътя. Оптимизираното подаване на масло към многодисковия съединител подсигурява постоянна 4х4 динамичност даже и при интензивните условия на спортната писта.

С подаването на по-висок дял от мощността към задните колела и в композиция с изцяло изменчивия Активен М диференциал откъм гърба системата M xDrive подкрепя типичното за М чувство при ускоряване и при динамично шофиране по завои. Освен това от менюто M Setup може да бъде определен и режимът 4WD Sport, при който към задните колела се подава още по-голям дял от мощността. При деактивиран надзор на стабилността DSC (Динамичен надзор на стабилността) разполагаем е и режимът 2WD със задвижване единствено на задните колела, който обезпечава изключително интензивно преживяване при шофиране на опитните водачи.  

Специфични настройки за окачването и контролните системи

Окачването на новото BMW M4 CS е точно в съгласие с мощностните характерности на мотора, автомобилната идея и салдото на тежестта на автомобила. Индивидуалната кинематика на окачването, както и характерните стойности на камбъра, амортисьорите, спомагателните пружини и стабилизатори усъвършенстват прецизността на кормилното ръководство, преместването на силите на странично водене, реакциите на окачването и амортисьорите, както и воденето на колелата. 

Със характерни за модела настройки са и амортисьорите с електронно ръководство на Адаптивното М окачване, електромеханичното кормилно ръководство M Servotronic с изменчиво предавателно число и интегрираната спирачна система на новото BMW M4 CS. Освен това настройките на контрола на стабилността DSC и на M Dynamic Mode целеустремено са насочени към специфичните условия при високодинамично шофиране по спортна писта. M Dynamic Mode уголемява опциите в граничен режим, като стабилизиращите намеси на DSC се задействат по-късно. Полученото освен това превъртане обезпечава по-добро преместване на мощността и повече двигателна сила най-много при изключително състезателен жанр на шофиране.

Ексклузивни ковани алуминиеви джанти и Track гуми серийно

Серийното съоръжение на специфичния модел включва M Compound спирачна система, по желание с лакирани в червен или черен цвят спирачни апарати. За спирачните апарати на опционалната M Carbon керамична спирачна система се предлага избор сред червен или матово златист цвят. Освен това новото BMW M4 CS серийно се оборудва с ковани М алуминиеви джанти с извънреден дизайн с V-образни спици, лакирани по желание в златист бронз или черен мат.

За оптимално динамично преживяване на спортната писта олекотените джанти с размер 19 инча на предната ос и 20 инча на задната ос серийно са оборудвани с Track гуми (опционално Ultra-Track гуми). С размерите си 275/35 ZR19 начело и 285/30 ZR20 откъм гърба Track гумите впечатляват с извънредно странично водене и непоклатимост по курса, както и точно чувство в кормилното ръководство и оптимално сцепление даже и при изключително състезателен и упорит жанр на шофиране по спортна писта. За клиентите, които желаят да употребяват BMW M4 CS най-вече във всекидневието, по избор и без доплащане се оферират High-Performance гуми със същите размери.

Интензивно олекотяване на структурата с разточително потребление на CFRP

Performance качествата и извънредният темперамент на новото BMW M4 CS значително се дефинират и от всеобхватните ограничения за олекотяване на структурата. Фокусът е подложен върху съставените елементи от армирана с въглеродни влакна пластмаса (CFRP). Освен карбоновия покрив, чието ниско тегло снижава центъра на тежестта на автомобила и по този метод покачва пъргавината и динамичността в завоите, от лекия високотехнологичен материал са направени и предният сплитер, предните въздухозаборници, корпусите на външните огледала, задният дифузор, както и задният спойлер в жанр Gurney.

Принципът на поредното олекотяване на структурата е поредно прибавен и в интериора. С цел усъвършенстване на тежестта на кокпита междинната подпора, лостчетата за превключване на кормилото и интериорните лайстни са направени от CFRP. Специалният модел серийно се оборудва с M Carbon седалки вид „ корито “, чиято усъвършенствана във връзка с тежестта структура личи и от потреблението на CFRP в структурните детайли на седалката и облегалката, както и от присъщите отвори в региона на страничните бордове и под подглавниците. Освен това тежестта на изпускателната система на новото BMW M4 CS е намалена с над 4 кг с помощта на крайното изпускателно гърне от исполин. Като цяло ограниченията за олекотяване на структурата обезпечават намаляване на тежестта с към 20 кг по отношение на BMW M4 Competition Купе с M xDrive.

Опционална M прецизна греда сред опорите на окачването за нараснала резистентност към извъртане

За да се усили устойчивостта към извъртане и да се усъвършенства държанието на пътя при динамично шофиране по завои, като алтернатива за BMW M4 CS се предлага M прецизна греда сред опорите на окачването, която също е основана съгласно правилата на олекотената структура. Елементите, направени от лят алуминий сред опорите на стойките на предното окачване, са с усъвършенствана във връзка с тежестта геометрия, която  с помощта на цифрови модели е точно съобразена със силите, настоящи при разнообразни обстановки на шофиране.

Ексклузивните дизайнерски детайли алармират за вълнуващата динамичност  

Новото BMW M4 CS показва своят още по-ярък профил още на пръв взор с самостоятелните си дизайнерски детайли. Ексклузивно за новия специфичен модел на BMW M GmbH се оферират две нови специфични лакови покрития на BMW Individual във разновидностите Riviera Blau и Frozen Isle of Man Grün Metallic.

Повърхностите от забележим въглерод показват присъщата конструкция на материала на покрива и в региона на две вдлъбнатини на капака, както и предния сплитер, предните въздухозаборници, M корпусите на външните огледала, задния спойлер и задната ризница. Заедно с черните странични прагове и M хрилете, CFRP детайлите са в атрактивен контрастност с изразителните нови лакови покрития. Като опция за новото BMW M4 CS се оферират и цветовете M Brooklyn Grey metallic и Sapphire Black metallic.

В предната част изпъква безрамковата BMW бъбрековидна решетка с усъвършенствано тегло със своя изключително пуристки и насочен към моторните спортове жанр. Червените контурни линии и надписът „ M4 CS “ на горната от двете хоризонтални пластини се отличават със характерно за модела оформление. Също както и предното, по този начин и обозначението на модела на задния похлупак се отличава с черни повърхности и алена рамка.

Друг акцент в предната част на новото BMW M4 CS са присъщите фарове. При Welcome Light светлинната графика, както и при дейни къси и дълги светлини техните скулптурни светлинни икони светят не в бял, а в жълт цвят, с което подсказват за сполучливите GT спортни коли. С присъщия си нощен дизайн доста блестящо изказване вършат и задните светлини на BMW M4 CS. Тяхната лазерна технология с изключение на с високата си бляскавост се отличава и с филигранни светлинни снопчета, която като че ли се реят свободно във вътрешността и са осветени от лазерен диод. Това основава забележителен 3D резултат. Тази технология беше показана за първи път при BMW M4 CSL, което беше лимитирано до 1000 бройки, а в този момент обезпечава извънреден външен тип и на BMW M4 CS.

Състезателна атмосфера в кокпита: M Carbon седалки вид „ корито “ с извънредни дизайнерски детайли  

Подчиненият на пуристка хармония кокпит на BMW M4 CS е поредно ориентиран към интензивно преживяване при шофиране и с висококачествените материали и извънредните дизайнерски детайли обезпечава неподражаема атмосфера от моторните спортове с пригодни за всекидневието удобни детайли. Серийният M Alcantara волан с три спици и полегат в долната част обръч е идеалната композиция за несъмнено обгръщане при динамично шофиране и незабравим комфорт при дълги пътувания. Червената маркировка на „ 12 часа “ и карбоновите лостчета за превключване внасях същинска спортна атмосфера в кокпита. Серийните и завършени характерно за модела M Carbon седалки вид „ корито “ обезпечават неповторимо комбиниране сред чувство от моторните спортове и комфорт при дълги пътувания. Те са с цялостни електрически регулировки, оборудвани са с затопляне и интегрирани подглавници с осветено означение на модела.

M Carbon седалките вид „ корито “ на BMW M4 CS са тапицирани с кожа Merino и се отличават с извънреден дизайн в цветовата композиция черно/червено с присъщи контрастни шевове. Bicolor дизайнът продължава и в задната част на High-Performance спортния автомобил с четири места. Както начело, по този начин и откъм гърба тапицериите на вратите респективно страничните панели са покрити с черна кожа. Ексклузивната атмосфера включва и червен надпис „ CS “ на междинната подпора, М защитни колани с контрастни шевове в цветовете на BMW M GmbH, таван в цвят антрацит, интериорни лайстни Carbon Fibre и лайстни на праговете с надпис „ M4 CS “.

BMW Curved Display със характерна за М графика, нов BMW iDrive

За интуитивно ръководство на голям брой автомобилни функционалности и цифрови услуги новото BMW M4 CS се оборудва с най-новия вид на Infotainment системата BMW iDrive въз основата на BMW Operating System 8.5. Специфичните за М индикации на ориентирания към лидера BMW Curved Display подкрепят концентрацията върху протичащото се на пътя. Напълно цифровата композиция от знаци се състои от 12,3-инчов информативен екран зад кормилото и надзорен екран с диагонал 14,9 инча. В горната част на осведомителния екран се изобразяват типичните за М Shift Lights, в долната се виждат режимите на системите за непоклатимост, M xDrive и контрола на сцеплението. На началния екран на контролния екран могат да бъдат изобразени и характерни Widgets с информации са определената сега конфигурация на автомобила, както и температурата и налягането на въздуха в гумите.

Модернизираният BMW iDrive включва и BMW Intelligent Personal Assistant и е ориентиран изключително интензивно към ръководство с допиране и гласови команди. Специфичните за М графики към този момент са допълнени с нова форма на ръководство на автоматизираната климатична апаратура. Изборът на температура, интензивността на вентилацията и затоплянето на седалките могат да бъдат ръководени с допиране посредством специфична точка от менюто в долната част на контролния екран респективно с гласови команди.

Бутон Setup за самостоятелна настройка на автомобила, серийно M Drive Professional с M Drift Analyser и M Laptimer

Специфичният за M бутон Setup на междинната подпора разрешава пряк достъп до опциите за конфигурация на мотора, окачването, кормилното ръководство, спирачната система и M xDrive. Двата самостоятелно конфигурируеми разновидността на Setup могат да бъдат запаметени дружно с желаните настройки на звука на задвижването, контрола на стабилността, функционалността Auto Start Stop и характерностите на превключването на 8-степенната трансмисия M Steptronic и да бъдат задействани с един от двата М бутона на кормилото.

Част от серийното съоръжение на новото BMW M4 CS е и системата M Drive Professional. Тя включва усъвършенствани за спортната писта функционалности като M Drift Analyser, който прави оценка и документира дрифтовете, както и M Laptimer, който обезпечава детайлни данни за протичане на надпреварите и разрешава на спортно насочените водачи са споделят своите достижения с общността. 10-степенният надзор на сцеплението M Traction Control предлага идеални предпоставки за амбициозна наслада от шофирането по спортни писти.

Друга съставка на M Drive Professional е бутонът M Mode на междинната подпора. С него можете да влияете на интензивностите на асистиращите системи, както и на индикациите на осведомителния екран и Head-Up екрана. При BMW M4 CS в допълнение към ROAD и SPORT е разполагаем и режимът TRACK, основан извънредно за спортната писта.

Висококачествени варианти за наслада от шофирането и комфорт във всекидневието

Функционалността на серийния BMW Live Cockpit Professional включва BMW Head-Up екран със характерна за M графика, както и cloud-базираната навигационна система BMW Maps, Smartphone Integration, телефония с безжично зареждане и WLAN интерфейс. Опционално се предлага BMW Drive Recorder.

Освен това новото BMW M4 CS предлага и избор от удобни функционалности и асистиращи системи, ясно ориентирани към пуристката наслада от шофирането. Серийното съоръжение включва удобен достъп, 2-зонова автоматизирана климатична апаратура, озвучителна система Harman Kardon Surround Sound, Контрол на дистанцията при паркиране, Асистент за паркиране, предизвестие за удар начело и за овакантяване на лентата, както и Speed Limit Info. Опционално се предлага автоматизирано задвижване на задния похлупак и системата Асистент за шофиране.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР