Базираната във Великобритания компания Arm, 90% от която е собственост

...
Базираната във Великобритания компания Arm, 90% от която е собственост
Коментари Харесай

Arm ще разработи собствен AI ускорител – масовото му производство ще започне през 2025 г

Базираната във Англия компания Arm, 90% от която е благосъстоятелност на японския конгломерат SoftBank Group, ще създава AI-ускорители, за които ще бъде образувано настрана поделение, написа Nikkei Asia. Първият първообраз на AI-чипа от Arm се чака да бъде подготвен до пролетта на 2025 година, а през есента ще стартира всеобщото му произвеждане, което ще се прави от контрактни производители.

Изпълнителният шеф на SoftBank, Масайоши Сон (Masayoshi Son), реши да преобразува компанията си в главен състезател на AI-пазара, за което е подготвен да отдели минимум 10 трилиона йени (около 64 милиарда долара). Твърди се, че Arm ще поеме първичните разноски за създаване на AI-чипа, които могат да доближат стотици милиарди йени, само че SoftBank също ще способства за финансирането на плана. Веднага щом стартира всеобщото произвеждане, новият бизнес може да бъде трансфериран под ръководството на SoftBank.

Според Nikkei Asia, SoftBank към този момент договаря с TSMC и други контрактни производители, с цел да резервира нужния индустриален потенциал. Масайоши Сон също е провел срещи и с ръководителите на редица компании, с цел да получи поддръжка за плана.

В сходство с визията на Сон за гражданска война на AI, SoftBank възнамерява да комбинира най-новите ИИ, полупроводникови и роботизирани технологии, с цел да подтиква нововъведенията в промишленостите. Проектът ще се основава на AI-ускорители, способни да обработват огромни количества данни.

Още през 2026 година SoftBank възнамерява да построи дейта центрове, оборудвани с чипове, лично произвеждане в Съединени американски щати, Европа, Азия и Близкия изток. Тъй като центърът за данни ще изисква големи количества електрическа енергия, SoftBank също ще взе участие и в производството на електрическа енергия. Компанията възнамерява да построи вятърни и слънчеви електроцентрали, като се концентрира върху термоядрените технологии от последващо потомство.

SoftBank в предишното е променяла главната си активност повече от един път, с цел да бъде в крайник с софтуерните трендове. Той ръководи интернет-бизнес посредством взаимно дружество с Yahoo в Съединени американски щати в края на 90-те години на предишния век и минава към мобилния бизнес в края на 2000-та година, придобивайки основаната в Обединеното кралство Vodafone и намиращата се в Съединени американски щати, Spring. Сега SoftBank се пробва да се трансформира в група, ориентирана към AI.

Според Precedence Research of Canada, пазарът на AI сега се прави оценка на $30 милиарда и ще надвиши $100 милиарда до 2029 година и $200 милиарда до 2032 година Nvidia, актуалният пазарен водач, не може да отговори на възходящото търсене и SoftBank вижда в това за себе си огромни благоприятни условия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР