Комисията за превенция и защита от дискриминация в Северна Македония

...
Комисията за превенция и защита от дискриминация в Северна Македония
Коментари Харесай

РСМ: Тормоз и дискриминация на национална и етническа основа в българския клуб в Битоля

Комисията за предварителна защита и отбрана от дискриминация в Северна Македония е открила дискриминация на национална и етническа основа от страна на съдружие " Иван Михайлов " в Битол я, заяви на конференция представителят на комисията Весна Бендевска.

От антидискриминационния орган в Република Северна Македония установяват и „ непряка дискриминация, осъществена от Министерството на правораздаването, заради пропускане и несъблюдение на част от законовите му отговорности, което е дало опция на сдружението да прави дискриминация и тормоз на национална и етническа основа ”.

Комисията за предварителна защита и отбрана от дискриминация (КЗПД) е сезирана от Съюза на бойците от националноосвободителната и антифашистката война на Македония 1941-1945 г.- Битоля и предлага сдружението " Иван Михайлов " в Битоля да в профил " всички противоречиви детайли от името, статута и програмата, които провокират напрежение ".

„ Става дума за детайлите, които провокират тормоз на национална, етническа основа, които би трябвало да бъдат поправени в границите на 45 дни. Препоръчва се във допустимо най-кратък период, само че не по-дълъг от 30 дни, сдружението да в профил от Facebook страницата си наличие, което провокира тормоз под формата на указания, свързани с характера, делото и идеологията на Иван Михайлов. Най-важното е, че се предлага Министерството на правораздаването да упражнява контрол за законосъобразността по използване на наредбите на Закона за сдруженията и фондациите ”, сподели Весна Бендевска, член на Комисията.

От КЗПД направиха инспекция на място в офиса на Клуб „ Иван Михайлов ” през август, изискали са и позиция от сдружението, от където са дали отговор, че регистрацията им, според законите на Република Северна Македония е направена през март 2019 година, документите им дават отговор на всички законови условия и чакат жалбата за дискриминация да бъде отхвърлена.

От срещата на КЗПД с министъра на правораздаването на Република Северна Македония е станало ясно, че заради неналичието на указател на историческите персони Министерството на правораздаването е декларирало, че не може да даде единодушие за регистрация на сдружението , Централният указател на страната обаче, базирайки се на законовото условие за независимост на сдружаване, разрешава регистрацията му, посочи Бендевска.

„ Документите, които от сдружението са показали са безспорни, само че в статута му написа, че задачата е реабилитация, осветляване на живота и делото на Иван Михайлов, и в него на доброволна основа със същата цел членуват жители на Северна Македония ", заяви Бендевска.

Доколкото няма указател на исторически персони, от комисията са поискали професионална позиция и оценка за Иван Михайлов от Института за национална история. Отговорът е подписан от Драги Георгиев и в него се споделя, че „ наименуването на какъвто и да е център с това име е невиждана провокация и засегнатост за македонския народ, тъй като пропагандирайки неговото име и дело, се пропагандират и неговите заповеди за физическа разпродажба, съдействие с фашистка и нацистка идеология и 70-годишното му отказване на съществуването на македонския народ ”.

„ Комисията няма законови пълномощия да закрива сдружения. Тя открива или не открива дискриминация и в този случай установихме по-тежки форми на дискриминация от сдружението в Битоля, както и непряка дискриминация от страна на Министерството на правораздаването, защото е позволило регистрацията на това съдружие да разстрои по-голяма група жители ”, уточни Бендевска.  

 На откриването на клуба на съдружие „ Иван Михайлов ” в Битоля през април 2022 година, участваха тогавашния министър председател Кирил Петков, вицепрезидента Илияна Йотова, както и представители на разнообразни политически партии от България .

От опозиционната партия Левица проведоха митинги в Битоля, а два месеца по-късно бе изработен опит за палеж на постройката . Щетите бяха материални, а причинителят - Ламбе Алабаковски, получи условна присъда и беше един от представителите на митингите на опозицията през лятото, против препоръчаната от Европейски Съюз преговорна рамка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР