Колко добре потребителите познават луксозните стоки и могат ли да

...
Колко добре потребителите познават луксозните стоки и могат ли да
Коментари Харесай

Ловци на ментета: Модните марки търсят нови начини да се борят с фалшификатите

Колко добре потребителите познават първокласните артикули и могат ли да разпознаят оригинала от фалшификатите? През последните няколко години водачите в региона на първокласните артикули и на технологиите се концентрират точно върху този въпрос и се пробват да трансфорат елементарния консуматор в истински " ловджия на ментета ".

Добре подготвеният кадър може единствено за няколко минути - или даже секунди - да ревизира дали ватирано портмоне на Chanel да вземем за пример е дизайнерско или не. Зад това умеене обаче се крие цяла нова ниша в света на първокласните артикули, за която споделя американската медия CNN.

Fashionphille е една от фирмите, която се занимава с " удостоверяването " на дизайнерски продукти. Според нея, с цел да бъде осъществявана вярно, тази активност изисква повече от 8000 часа образование. Стажантите, които работят там, се научават бързо да откриват неточности във формата на датата в чанта на Louis Vuitton да вземем за пример или да знаят верния състав на металната сплав на часовник Cartier.

Конкурентът ѝ The RealReal също разчита на човешките сетива и инстинкт. Неговите чиновници се учат да разпознават миризмата на чанта Hermès Birkin, която коства близо 25 хиляди $, или да знаят какъв тъкмо е усетът при досег на кожа Barenia.

В компанията обаче първият кръг от сходни инспекции се прави посредством изкуствен интелект. Софтуерът е подготвен от 30 млн. изображения да разпознава съвсем незабележими разлики в шевовете или разположението на стоките. Алгоритъмът също по този начин пресмята " риск " за всеки продукт въз основа на всичката налична информация - от историята на продажбите на изпращача до известността на продукта на черния пазар.



Компанията за фешън технологии The Ordre Group си партнира с марки като Louis Vuitton, Burberry и Patou, с цел да вземе неповторимия " дигитален пръстов отпечатък " на даден продукт, като да вземем за пример дребен сектор от материята или структурата му. Това е един тип " лицеово различаване " единствено че са първокласни артикули, което може да улови съвсем незабележими за човешкото око елементи.

Наречена Authentique, програмата записва всеки идентификатор в блокчейн, който не може да бъде заимствуван и се смята за елементарно проследим и сигурен.

" Лесно е. Просто взимаш телефона, насочващ го към даден артикул и разбираш дали е подправен или същински ", споделя Саймън Лок, създател и основен изпълнителен шеф на The Ordre Group пред CNN.

Той изяснява, че технологията му, основана на изкуствен интелект, проучва микроскопично материалите на стоките по метод, по който може да разбере дали влакната по нея са боядисвани или подменяни.

Authentique е единствено един от инструментите за " засвидетелствуване " на дизайнерска дреха. С него купувачите могат да ревизират дали една стока е същинска или не и да проследят индустриалния ѝ цикъл.

През последните няколко години някои от най-големите играчи в сектора се сплотиха към тази технология, с цел да подкрепят самодейностите за битка с фалшификатите. Основан от LVMH, OTB и Prada Group, които групово съставляват марки, в това число Louis Vuitton, Dior, Fendi, Bulgari, Marni, Maison Margiela и Prada, консорциумът Aura Blockchain е най-голямото изпитание за стандартизиране на такива идентификатори в региона на модата и лукса.

Според създателите му сега през него се ревизират милиони артикули. Aura твърди, че единствено стилната група OTB е записала 600 хиляди продукта до момента.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР