Когато Ким Чен-ун и Доналд Тръмп застанаха по време на

...
Когато Ким Чен-ун и Доналд Тръмп застанаха по време на
Коментари Харесай

Тръмп и Ким - ентусиазмът отстъпи място на взаимните обвинения*

Когато Ким Чен-ун и Доналд Тръмп застанаха по време на първата им среща по нуклеарните въпроси пред камерите на целия свят преди една година в Сингапур, те дадоха обещание смяна и прогрес. Но след неуспеха на втората им среща на върха в Ханой ентусиазмът отстъпи място на взаимните обвинявания.

На 12 юни 2018 година, по време на първата по рода си среща на върха сред настоящ американски президент и севернокорейски водач, Ким Чен-ун подписа съглашение за денуклеаризация с прекомерно смътни формулировки, показано от Тръмп като огромен прогрес.

Но втората им среща на четири очи във Виетнам през февруари бе ненадейно прекратена и даже бе анулиран взаимният обяд. Двамата водачи не съумяха да се спогодят от какво би трябвало да се откаже Пхенян в подмяна на облекчение на глобите.

Оттогава процесът е в невъзможност и съгласно анализаторите двамата водачи са " изтрезнели ".

" Веднага след срещата на върха в Сингапур станахме очевидци на вълна от изцяло нереалистични упования, съвсем комични ", сподели пред Агенция Франс Прес Андрей Ланков, професор от Университета в Кукмин.

" После това, което бе явно стана изцяло ясно. Севернокорейците няма да се откажат от нуклеарните си оръжия ", означи той.

Преди една година, в миг на разведряване на корейския полуостров, севернокорейският началник разпореди прекъсване на нуклеарните опити и изстрелването на ракети, като проправи пътя към Сингапур.

От срещата в Ханой до момента Пхенян упреква Вашингтон в " преднамереност " и му даде период до края на годината да промени тактиката си.

" Нулев прогрес "

Миналия месец Пхенян изстреля ракети в дребен обхват, първи сходни проби от ноември 2017 година

" При нулев прогрес в нуклеарните договаряния бих споделил, че настоящето състояние не дава отговор на очакванията ", споделя Го Мьон-хьон, анализатор от южнокорейския Институт за политически проучвания " Асан ".

" Наблюдаваме нещо, което припомня оптимизма и вярата пред несигурността ", отбелязва Хари Казянис от неоконсервативния американски мозъчен концерн Център за национални ползи.

В частни диалози американски чиновници изясняват, че няма никакви директни контакти със севернокорейски представители след Ханой и стават все по-разочаровани от мълчанието на Пхенян.

От своя страна Северна Корея необятно показва отчаяние посредством държавните медии. Те упорстват за отстраняването на околните сътрудници на Тръмп - държавния секретар Майк Помпейо и съветника по националната сигурност Джон Болтън, като предизвестяват, че " новото начало " няма да настъпи до момента в който Вашингтон не промени позицията си.

Двамата водачи дойдоха в Ханой с противоположни настройки. Съединени американски щати заложиха на позицията " всичко или нищо ", а Северна Корея искаше да се напредва на стадии. Двете страни хвърлиха върху другата страна отговорността за неуспеха.

Вашингтон упрекна Пхенян, че желае повдигане на всички наказания, наложени му за нуклеарната и балистична стратегии, в подмяна единствено на отчасти разоръжаване. Северна Корея съобщи, че й е било препоръчано облекчение на някои наказания в подмяна на затваряне на " всички обекти от нуклеарната инфраструктура " в комплекса " Йонбьон ".

" Сегашната невъзможност ще продължи несигурно време минимум до момента в който всяка от страните не преразгледа изходните си позиции ", сподели Казианис пред Агенция Франс Прес.

Избягване на дерайлирането

Във Виетнам Съединени американски щати в действителност настояха за " невиждана военна и дипломатическа капитулация " от страна на Пхенян ", добавя аналитикът. Но Северна Корея от своя страна не очакваше, че " най-продължителните наказания " ще бъдат вдигнати в подмяна само на затварянето на " Йонбьон ".

Според групата " Евразия ", която прави оценка възможностите за трета среща тази година на 10 %, двамата водачи ще протакат " с цел да избегнат цялостното дерайлиране на разговора ".

Американският президент сподели, че " не бърза " и наподобява е удовлетворен от статуквото. Според анализатори топката от в този момент нататък е в полето на Пхенян даже той да твърди противоположното.

Доналд Тръмп разсея паниките от последните ракетни тествания и препотвърди доверието си в Ким Чен-ун, който дефинира като " доста образован ".

Вашингтон разчита на глобите, с цел да получи отстъпки от Северна Корея, само че Го предизвестява, че Пхенян наподобява се е " върнал към обичайния цикъл от провокации ".

Последните ракетни тествания са " едно приятелско увещание за Доналд Тръмп, че Северна Корея съществува и към момента е подготвена да беседва ", добавя Ланков.

Но даже при хипотезата за трета среща на върха компромисът ще бъде " прекомерно сложен за договаряне. Американците няма да одобряват една нуклеарна Северна Корея, а Пхенян няма оцелее без нуклеарни оръжия ", заключава той.

Сон Хе-хуан от Франс прес / Българска телеграфна агенция

* Заглавието е на редакцията на " Мениджър нюз "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР