Киев иска от ЮНЕСКО да включи историческото пристанище на Одеса

...
Киев иска от ЮНЕСКО да включи историческото пристанище на Одеса
Коментари Харесай

Киев търси подкрепата на ЮНЕСКО за защита на културните паметници в Одеса

Киев желае от ЮНЕСКО да включи историческото пристанище на Одеса в Списъка на международното културно завещание, опасявайки се, че то може да бъде разрушено от съветската войска, която е на няколко десетки километри от града, написа Kyiv Post.

Украинското държавно управление се притеснява, че доста скоро съветският президент Владимир Путин ще се прицели в Одеса, с цел да блокира изцяло достъпа на Украйна до Черно море, като подложи града на ракетен обстрел, както направи това с Мариупол.

На 24 юли градът, учреден от императрица Екатерина Велика в края на 18 в. като вратата на Русия към Черно море, бе ударен от ракети часове откакто беше позволен износа на украинско зърно от пристанището. Тогава част от стъкления балдахин и прозорците на Музея за изящни изкуства, открит през 1899 година, бяха унищожени, описа министърът на културата на Украйна Александър Ткаченко на срещата си в Париж с Одри Азуле, общоприет секретар на ЮНЕСКО.

Експерти на организацията, които към този момент са на място, ще дават техническа помощ, тъй че Одеса да може незабавно да бъде добавена с изключение на към Списъка на международното културно завещание, по този начин и към листата на обектите в риск. Ткаченко настоя в него да бъдат включени катедралата Света София в Киев и историческия център на Лвов - към този момент приети за обекти на ЮНЕСКО.

По данни на организацията към Организация на обединените нации 175 украински културни и исторически обекти са били развалени от началото на войната в Украйна през февруари, включително монументи, музеи, библиотеки и религиозни здания. Много от тях бяха наранени от военните удари, макар че бяха маркирани с отличителния „ наследник щит “, показващ, че са предпазени от Хагската спогодба от 1954 година за културата при въоръжени спорове, подписана от двете воюващи страни.

„ Агенцията към този момент е мобилизирала близо 7 милиона $ и е предоставила няколко ограничения за помощ и специалисти, които да поучават експерти “, работещи за отбрана на обекти или пренасяне на творби на изкуството на по-безопасни места, обясниха от ЮНЕСКО.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР