Киев и съюзниците от НАТО изразиха опасения, че Москва подготвя

...
Киев и съюзниците от НАТО изразиха опасения, че Москва подготвя
Коментари Харесай

С особен цинизъм. Украйна и НАТО обвиниха Русия в провокация, целяща начало на военни действия

Киев и съдружниците от НАТО показаха опасения, че Москва приготвя провокация, която да послужи като претекст за започването на война в Украйна. Конкретен мотив за терзанията стана размяната на артилерийски огън сред украински елементи и сили на сепаратистите в Източна Украйна в четвъртък.

Откакто Русия струпа над 100 000 бойци покрай границата на Украйна, западните сили неведнъж показваха сходни опасения. По-рано в четвъртък представители на американската администрация още веднъж оповестиха, че имат сведения, че Русия може всеки миг, с цел да нахлуе в Украйна.

Световните организации оповестяват за несъгласия в информацията, идваща от Украйна от една страна, и сепаратистите, подкрепяни от Русия, от друга. Спред Ройтерс обаче от сведенията може да се заключи, че става въпрос за по-сериозен случай от постоянните нарушавания на примирието сред украинската войска и сепаратистите.

"Не е типично. Много наподобява на провокация ", споделя източник на Ройтерс.

Властите в Киев упрекнаха сепаратистите, че "с необикновен цинизъм " са изстреляли снаряди по разнообразни цели места, като някои от тях са поразили детска градина в региона на Луганск, а други са блъснали учебно заведение. Видеозаписи, оповестени от украинската полиция, демонстрират дупка в тухлена стена в стая, в която се виждат парчета и разпръснати детски играчки.

Украинският президент Володимир Зеленски дефинира артилерийския обстрел като "голяма провокация ", а министър председателят на Англия Борис Джонсън я назова "операция под подправен байрак ".

"Детска градина е била обстреляна в границите на нещо, за което знаем, че е било интервенция под подправен байрак, проведена за да се дискредитират украинците, да се сътвори претекст, подправена провокация на съветски дейности ", сподели Джонсън пред публицисти.

По думите на генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата на алианса в Брюксел, НАТО също се тормози, че Русия приготвя инсценировка, която да послужи като предлог за въоръжени дейности.

"Все още нямаме изясненост какви са желанията на Русия ", сподели Столтенберг. "Те имат задоволително войски, с цел да стартират пълномащабна инвазия на Украйна със напълно малко или въобще без предизвестие. "

Сепаратистите в отделилия се Лугански регион от своя страна упрекнаха Киев за стрелбата и я дефинираха като "широкообхватна провокация ".

Конфликтът сред Украйна и силите на сепаратистите в Източна Украйна, подкрепяни от Русия, стартира през април 2014 година Оттогава минимум 13 200 души са починали в резултат на военните дейности в Луганск и Донецк.

На този декор в четвъртък Русия експулсира зам.-шефа на посолството на Съединени американски щати в Москва. Информацията беше доказана от представител на посолството.

"Действията на Русия по отношение на нашия зам.-шеф на посолството не бяха предизвикани [от нищо]. Смятаме ги за стъпка към ескалация и обмисляме ответен отговор ", показаха от американската администрация.

Новините за артилерийския обстрел в Източна Украйна и експулсирането на американския посланик от Москва идва в миг на усилени дипломатически старания за преодоляване на рецесията към Украйна. Досега обаче те не са довели до прогрес. Във вторник съветското, че част от съветските военни до границата с Украйна стартират да се връщат по местата, където всекидневно са дислоцирани.

В четвъртък Съединени американски щати и НАТО на Москва и оповестиха, че Русия продължава да изпраща войски покрай границата с Украйна. Струпването на съветски войски стартира в края на 2021 година и породи терзания за допустимо съветско нахлуване. Москва обаче отхвърля такива проекти и неведнъж повтори, че войските са на място поради учения.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР