Киану Рийвс загуби достъп до огромната интернет аудитория в Китай(снимка:

...
Коментари Харесай

Китай изличи Киану Рийвс от местния интернет


Киану Рийвс загуби достъп до голямата интернет публика в Китай
(снимка: Warner Bros)

Актьорът Киану Рийвс съвсем не съществува в китайския интернет. В резултат на демонстрацията му в поддръжка за Тибет по-рано този месец, звездата от „ Джон Уик ” и „ Матрицата ” попадна под ударите на китайския режим на строга цензура в страната.

Още през януари се появиха известия, че Рийвс ще взе участие в благотворителен концерт на 3 март за Tibet House – нюйоркска организация с нестопанска цел, обвързвана с духовния водач в заточение Далай Лама. Това се случи директно откакто последният му филм „ Матрицата: Възкресение ” стана първият блокбъстър, който се появи в китайските кина за повече от два месеца, поставяйки завършек на извънредно продължителната цензурна откъм заглавия на американското кино, резултат от възходящо геополитическо напрежение сред двете страни.

Като се има поради, че Пекин изрично отхвърля всевъзможни изказвания за независимостта на Тибет и гледа на лауреата на Нобелова премия за мир като на рисков „ сепаратист ”, новината разгневи китайските националисти. Те извършиха обществените мрежи с обиди и обещания за протест на кино лентата. Той обаче остана в кината. После датата на благотворителния концерт пристигна и си отиде без забележими последствия за Рийвс, отбелязва.

Но гилотината падна по-късно — и по-тихо, в сравнение с мнозина чакаха. Миналият понеделник огромните китайски стриймъри отстраниха по-голямата част от филмографията на Рийвс от своите уеб сайтове. Те изтриха резултатите в търсачките, свързани с името му. „ За страдание не бяха открити резултати, свързани с Киану Рийвс ”, се споделя в платформата iQiyi. Там написа още: „ Поради съответните закони, разпореждания и политики, някои резултати не се демонстрират ”.
още по темата
Изтритите филми включват трилогията „ Матрицата ”, „ Скорост ”, „ Превъзходното премеждие на Бил и Тед ” и романсите с присъединяване на звездата. Най-малко 19 кино лентата с Киану Рийвс бяха отстранени от платформата Tencent Video. Другите топ-стриймъри Youku и Migu Video изличиха всички заглавия като се изключи едно — „ История на играчките 4 ”.

Сайтове като Bilibili и Xigua Video също направиха чистки. Въпреки че „ История на играчките 4 ” остава онлайн, името на актьорския състав е изличено, загатват се единствено актьорите-дубльори на китайски.

„ Това е любопитен случай, който си коства да бъде проследен. Ние сме склонни да мислим за машината за цензура в Китай като за в действителност координирано страшилище, само че фактът, че виждаме тези спорни сигнали [между онлайн и театралните пазари] допуска, че някои от тези ограничения идват от разнообразни места ”, сподели Алекс Ю, откривател в China Digital Times – новинарска организация с централа в Съединени американски щати, която превежда и архивира наличие, цензурирано в Китай.

Не е ясно кой е наредил изтриването, счита анализаторът. Китайските регулаторни организации или платформи работят самодейно за унищожаване на евентуално тревожно наличие, сподели Ю.

От друга страна, Рийвс, който изигра самия Буда Сидхарта Гаутама в „ Малкият Буда ” през 1993 година, се причислява към дълъг лист от западни звезди, които се оказаха нежелани в Китай, откакто показаха поддръжка за Тибет – измежду тях са още Ричард Гиър, Селена Гомес, Лейди Гага и Брад Пит.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР