Като общи приоритети Николай Денков определи законите по Плана за

...
Като общи приоритети Николай Денков определи законите по Плана за
Коментари Харесай

Премиерът Денков от Рожен: Ще има напрежение през целия живот на кабинета



Като общи цели Николай Денков дефинира законите по Плана за възобновяване, както и приемането на Бюджет 2023. Отбеляза, че целият състав на кабинета е стимулиран и обединен, до момента в който напрежението било към законодателството и избора на регулаторите. Въпросът бил то да не счупи сглобката. 

" Последната седмица има усмиряване. Когато изберем регионалните шефове на Министерски съвет, тогава ще е ясно, че има консенсус, всичко друго е авансово ", добави той.

" Правителството стои малко настрана от измененията в правосъдната система, политическите партии имат право да показват мнение. Процедурата по желание на нов основен прокурор не наподобява съответна ", разяснява още министър председателят.

Денков взе участие в откриването на новия роботизиран телескоп на Института по астрономия - Българска академия на науките на територията на Националната астрономическа обсерватория " Рожен ". 

 

" В астрономията учените работят в мрежи, те могат да бъдат европейски и международни, а с откриването на този телескоп нашите учени в България ще вземат участие пълноценно в проучването на звездите, кометите, метеоритите ", разяснява министър председателят. 

" Съвременен е, финансиран е от Министерството на образованието и науката, т.е. от българската страна. Добре е да се подчертае, че българската астрономия има доста мощни обичаи. Едни от най-хубавите астрономи в света са и българи. В Харвард има доста прочут откривател - Димитър Съселов, който води програмата за извънземен живот на университета. Това е българската школа в астрономията, тя заслужава подобен инструмент, който виждаме през днешния ден ", сподели министър председателят.

Телескопът е доставен по план, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 година, координирана от МОН, оповестиха от екипа на комплекса. С роботизирания телескоп от най-ново потомство Националната астрономическа обсерватория " Рожен " резервира позицията си като водещ астрономически комплекс в Югоизточна Европа, разяснява през вчерашния ден Никола Петров, шеф на обсерваторията. 

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР