Кандидатката на проевропейската опозиция Мая Санду печели президентските избори в

...
Кандидатката на проевропейската опозиция Мая Санду печели президентските избори в
Коментари Харесай

Мая Санду печели президентските избори в Молдова

Кандидатката на проевропейската съпротива Мая Санду печели президентските избори в Молдова.

На творби през вчерашния ден балотаж тя е получила 57 % от гласовете против 43 % за проруския президент Игор Додон при преброени над 99 % от подадените бюлетини, заяви Централната изборна комисия (ЦИК), представена от Франс прес. По последни данни на ЦИК изборната интензивност е била 52,76 %, показва ТАСС.

Додон, на 45 години, на процедура към този момент не може да стопи преднината на 48-годишната Санду. Така някогашната министър-председателка, понастоящем ръководител на проевропейската Партия на действието и солидарността, взе реванш от проруския държавен глава за загубата си от него на предходните президентски избори - през 2016 година, отбелязва ТАСС.

В щаба на Санду започнаха да честват още преди оповестяването на формалните резултати, което се чака до тази заран. Тя към този момент бе поздравена от водачите на няколко проевропейски партии.
Мая Санду изрази убеденост в успеха си на изборите. Тя уточни като свои предпочитани задания като президент на Молдова обединяването на обществото и възобновяване на стопанската система, с цел да може молдовските емигранти да се върнат в страната, съобщи ТАСС.

"Мая Санду президент " и "Страна за младите ", скандираха няколко десетки последователи на Санду, заяви Франс прес.

Додон още не е коментирал резултата от изборите, само че прикани за успокоение, цитира Българска телеграфна агенция.

Ръководителят на консултантската компания "Интелектгруп " Ян Лесневски изясни пред ТАСС успеха на Санду с "агресивната тактичност " на нейния щаб "да подлага на критика Додон ", както и с "мобилизацията на молдовските имигранти в западни страни, множеството от които я поддържаха ".

На балотажа са дали своят вот рекордните близо 258 хиляди молдовци, живеещи в чужбина, против 150 хиляди на първия тур. Огромното болшинство от тях, 86 % по краткотрайни данни, са подкрепили Мая Санду.

Игор Додон побеждава безапелационно в два региона с преобладаващо рускоговорящо население - непризнатата Приднестровска република (85,5 % за Додон против 14,2 % за Санду при обработени 100 % от протоколите) и в самостоятелния регион Гагаузия (съответно 94,7 % против 5,3 % при обработени 98 % от протоколите), показва ТАСС.

ДПА напомня, че на първия тур на 1 ноември кандидатката на проевропейската съпротива се класира първа с 36,1 %, а проруският президент получи 32,6 %.
Мая Санду извлече изгода от репутацията си на некорумпиран политика, до момента в който четиригодишният президентски мандат на Игор Додон бе белязан от обвинявания в корупция, отбелязва Агенция Франс Прес.

Санду е първата жена, която ще стане президент на Молдова. Бившата руска република с население от 3,5 милиона души е една от най-бедните страни в Европа, като съгласно оценки до 40 % от нейните поданици са отпътували за чужбина, с цел да избягат от бедността.

Incredible day in. Pro-democracy/pro- candidate Maia Sandu has won the country's presidential elections with a landslide, defeating incumbent pro- president Igor Dodon.

Dodon's presidency was marked by a deterioration of democracy & growing influence
— Thomas van Linge (@ThomasVLinge)
Молдова от години балансира сред европейските си упоритости и доближаването с Русия. Москва може да огледа с неприятно око на успеха на проевропейската кандидатка, защото се притеснява да не загуби своето въздействие в района, отбелязва Агенция Франс Прес.

Победата на Мая Санду предвещава "ясно понижаване на съветското въздействие ", разяснява пред организацията Юлиан Гроза, изпълнителен шеф на Института за европейска политика и промени в молдовската столица Кишинев. Той изрази очакване Санду да "придвижи напред промените " и "че ще може да отбрани националните ползи, водейки разговор с Русия ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР