Камбоджанският премиер Хун Сен заяви, че никога няма да има

...
Камбоджанският премиер Хун Сен заяви, че никога няма да има
Коментари Харесай

Камбоджа няма да позволи чужди военни бази на своя територия

Камбоджанският министър председател Хун Сен съобщи, че в никакъв случай няма да има непозната военна база в страната , по отношение на информация, че Китай лобира за военноморска база в югозападната провинция Кох Конг, оповестява " Ройтерс ".

" Азия Таймс ", цитира дипломатически източници и анализатори, съгласно които от 2017 година Пекин лобира пред Камбоджа за военноморска база за фрегати, разрушители и други кораби от флота КНР.

" Трябва ли Камбоджа да наруши конституцията си , с цел да разреши непозната военна база на територията си. С кого Камбоджа и задгранични бойци би трябвало да се боря? Нямаме потребност от чужденци на територията на Камбоджа, които да се бият както в предишното , нито разрешаваме Камбоджа да бъде място за идеологически и оръжейни опити ", написа министърът на информацията Киеу Канарит, цитирайки премиера.

Възможната военноморска база се счита за част от план на китайската група за развиване Тиендзин - UDG, която стартира работа през 2008 година на 45 000 хектара в народен парк за 99 години. Има малко информация по отношение на плана за 3,8 милиарда $ или за неговия прогрес. UDG са похарчили 45 млн. $ за пристанище , което съгласно " Азия Таймс " е военноморска база.

Базираната в Камбоджа компания Sawac Consultants for Development, наета от министерството на околната среда на Камбоджа разяснява, че пристанището ще може да обслужва до четири контейнеровоза, всеки по 20 000 тона . Пристанището е охранявано от камбоджански военни и наподобява незавършено, когато представители на " Ройтерс " посещават мястото през юни.

Китай е най-силният районен съдружник на Хун Сен и влага милиарди долари в помощ за развиване и заеми за Камбоджа и посредством самодейността на Китай " Един пояс, веднъж ". Инициативата, показана от китайския президент Си Дзинпин през 2013 година, има за цел да укрепи мрежа от сухопътни и морски връзки с Югоизточна Азия, Централна Азия, Близкия изток, Европа и Африка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР