Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в столицата

...
Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в столицата
Коментари Харесай

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и през днешния ден излязоха по улиците в столицата Тбилиси, с цел да стачкуват за следващ път против спорния законопроект за " задграничните сътрудници " , подкрепян от държавното управление и . Множеството, събрало се на площад " Европа ", развява знамената на Грузия и Европейския съюз. В центъра на Тбилиси още денем бяха ситуирани огромни полицейски сили.

Тбилиси твърди, че желае да се причисли към общността, макар този законопроект, който е сходен на съветското законодателство , употребявано против опозицията.

, като Европейски Съюз акцентира, че той би бил и спънка пред стремежите на Тбилиси да се причисли към Общността. През декември 2023 година Европейски Съюз даде на Грузия формален статут на страна претендент, само че сподели, че Тбилиси би трябвало да извърши промени в своята правосъдна и изборна система, да усили свободата на печата и да ограничи властта на олигарсите, преди публично да стартират договарянията за участие.

От началото на април Грузия още веднъж бе обхваната от антиправителствени митинги , откакто ръководещата партия " Грузинска фантазия " отново внесе за разискване в Народното събрание законопроекта. Преди година ръководещите дадоха обратно и отдръпнаха противоречивото законодателство под давлението още веднъж на всеобщи митинги .
 ISW: Грузия потушава митингите на опозицията с способи на Кремъл
ISW: Грузия потушава митингите на опозицията с способи на Кремъл

Русия удари за пети път енергийната система на Украйна

Законопроектът би трябвало да мине и на трето четене в Народното събрание в околните дни, само че се чака президентът Саломе Зурабишвили да му наложи несъгласие. " Грузинската фантазия " обаче разполага с задоволително гласове и с цел да отхвърли президентското несъгласие.

Ако спореният закон бъде признат, той ще изисква всяка Неправителствени организации или медийна организация, която получава над 20 % от финансирането си от чужбина, да се записва като " организация, отстояваща ползите на непозната мощ ".

Правителството твърди, че тази мярка има за цел бистрота във връзка с финансирането си.
 Грузинските водачи още веднъж в спор кои са непознатите сътрудници зад митингите в страната
Грузинските водачи още веднъж в спор кои са непознатите сътрудници зад митингите в страната

Законът за финансирането докара до безредици и конфликти

Протестите се случват единствено няколко месеца преди изборите през октомври.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР