Към 15 ноември 2017 г. са регистрирани като обходени от

...
Към 15 ноември 2017 г. са регистрирани като обходени от
Коментари Харесай

В училище обратно са върнати 17 297 ученици - от набор 2001 до набор 2012

Към 15 ноември 2017 година са регистрирани като обходени от мобилните екипи над 162 000 адреса, а точният брой на децата и учениците, върнати вследствие на дейностите по механизма за взаимна работа на институциите, е 17 297 възпитаници. Тези възпитаници са от набор 2001 до набор 2012, в това число, сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9... към профила в отговор на парламентарен въпрос за постигнатите резултати на мобилните екипи за привличане на отпадналите от учебно заведение деца.

Областите с най-вече отпаднали деца и възпитаници и с реализирани съвсем 100 % обсег са Габрово, Смолян и Враца, заяви министър Вълчев. Той добави, че най-вече отпаднали и надлежно върнати в системата деца и възпитаници има в Пловдив, Сливен, Стара Загора и София. Сведения, че децата се намират в чужбина, са събрани за 52 % от обходените адреси. Няма информация обаче за местонахождението на 14 % от потърсените от мобилните екипи деца и възпитаници, като тези данни са подадени на Министерство на вътрешните работи за търсене, изясни просветителният министър.

Вълчев осведоми, че на база на данните за действителните възпитаници в България и на данните, подадени от ГРАО, се създава спомагателна процедура, с цел да се откри наличието на децата и родителите им в страната. Мобилните екипи са открили, че в няколко области - Сливен, Хасково, Стара Загора, Бургас, Ямбол и Шумен, причина за отпадането от учебно заведение са така наречен ранни бракове. "Проведохме срещи с основния прокурор, като престоят още диалози с прокуратурата за създаване на механизъм, посредством който да се противопоставим на това събитие ", разяснява министър Вълчев.

Той заяви, че визитите по адреси не престават, като екипите имат за задача "да проследят " върнатите назад деца и възпитаници, и да предотвратят повторното им отпадане. Предвижда се механизмът за взаимна работа на институциите за обсег на учениците да стане непрекъснато настоящ и през идната година да се финансира пилотна национална стратегия. Догодина за деца в риск от отпадане от учебно заведение ще има спомагателни часове по български език, за проучване на българския език като непознат, както и действия по ползи и работа с родители, сподели министър Вълчев.

В рамките на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще предложим да стартира европейска пилотна самодейност за следене на образованието на децата, които отпътуват с родителите си в други европейски страни. Към сходна самодейност към този момент са показали интерес Испания, Португалия и Унгария, означи просветителният министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР