Идеята за образователното приложение Пищовъ“ се заражда преди 7 години,

...
Идеята за образователното приложение Пищовъ“ се заражда преди 7 години,
Коментари Харесай

Приложението „Пищовъ“, което подготвя зрелостниците за матурите

Идеята за просветителното приложение „ Пищовъ “ се заражда преди 7 години, когато Валентин Андреев е в 12. клас в Математическа гимназия „ Д-р Петър Берон “, гр. Варна. Тогава той кара курсове за шофьорска брошура и с цел да се приготви за листовките употребява уебсайт, чийто логаритъм непрестанно върти въпросите в разнообразни проби, тъй че да може да се упражнява. Андреев взема решение, че наред с шофьорските изпити, може да се приготви и за матурата по български език и литература посредством сходен вид тестова система, в която учениците да влизат и да вземат решение въпроси неведнъж.

Впоследствие той е признат във ФМИ на СУ „ Св. Климент Охридски “, където стартира да се учи по какъв начин се написа код и създава безплатната тестова версия на приложението „ Пищовъ “ за Гугъл Play Store, която в началото включва въпроси единствено по български език и литература, само че все пак планът се радва на голям интерес.

От учителката си по български език и литература бях съумял да събера значителен набор от материали, нужни за подготовката за ДЗИ – разбори на литературни творби, таблици с тропи и фигури на езика, примерни есета и интерпретативни съчинения, книжовни правила, които след това използвах за приложението ”, съобщи пред Economic.bg Валентин Андреев, основател на „ Пищовъ “.

Така в границите на първата година приложението има над 50 хиляди тегления, а през 2021 година Валентин Андреев създава версия и за iOS, като взема решение да направи приложението платено – в началото 2 лева, след това 4 лева и най-после 6 лева

„ App Store обаче удържа към 45% от приходите, т.е. съвсем не съм бил на облага - към 1000 лева Тези средства бяха значими за мен, тъй като съумях да аплайвам в акселераторската стратегия на Innovation Capital, с концепцията да получа финансиране за плана си - към 50 хиляди евро ”, изясни Андреев.

Оттам обаче му слагат изискване, че с цел да получи средствата, би трябвало да не се занимава с нищо друго, само че към оня миг от време той развива своя маркетингова организация и по тази причина не съумява да получи финансирането от капиталовия фонд. Затова в идващите години Валентин Андреев се свързва с разнообразни програмисти и продължава да самофинансира плана си, оказва помощ му и другар на неговия брат, който се трансформира в имиджовия му сътрудник.

В годините продължавах да модернизирам плана си, само че сумите, които трябваше да заплащам на програмистите бяха немалки. Освен това смениха образователния конспект и огромна част от дилемите за матурата по български език и литература към този момент не бяха съответстващи, и трябваше да променим наличието. Тогава се свързах с учители от София, Пловдив и Варна, които започнаха да основават задания за матури по български език и литература, британски език, биология и география ”, сподели Валентин Андреев.

През 2023 година организацията му стартира да се развива добре и по този начин Андреев съумява да влага по-голям финансов запас в учители, маркетинг и цялостната разработка на „ Пищовъ “. И макар че екипът възнамерява обновеното приложение да излезе още в края на предходната година, то започва в средата на април – месец преди матурите. Екипът на „ Пищовъ “ стартира да популяризира плана си посредством занимателни видеа в Instagram Reels и Tik Tok, които стават извънредно настоящи и в границите на един месец съумяват да натрупат милиони гледания.
@pishtovyapp А ти кой клас си????? #пищовъ#тестове#клас#12#ученик#pishtovy♬ original sound - pishtovyapp

„ На уеб страницата сложихме така наречен “списък на чакащите ”, в който зрелостниците да се записват за приложението, като за една седмица събрахме към 3500 индивида, които декларират предпочитание да купят абонамент за приложението. Още в първия ден от стартирането си то направи 1000 регистрации ”, добави той.

В момента с изключение на единствено тестови въпроси върху книжовни правила и такива по литература, зрелостниците могат да вземат решение и цели матури, които по български език включват и основаване на есе, или интерпретативно съчинение. В приложението има налични авторски разбори на всички литературни творби, които са подредени в папки по тематични раздели.

Въведохме и т.нар „ БAI Ганьо “ - изкуствен интелект, подготвен в наличието от приложението. Той към момента не се оправя толкоз добре, тъй като наличието е голямо като текст и към момента мъчно достъпва вярната информация. Но работим върху това AI да помни повече и по-конкретна информация ”, добави Валентин Андреев.

Така зрелостниците могат да се допитват до самостоятелния асистент „ БAI Ганьо “, когато търсят отговори на съответни въпроси – създатели, жанрове, писане на есета на разнообразни тематики, исторически и географски обстоятелства и така нататък Екипът на „ Пищовъ “ работи и върху това да образова изкуствения разсъдък в инспекция на написаните от учениците текстове.

„ Учителите ни споделят, че учениците употребяват AI за основаване на текстове за домашни, да вземем за пример, само че изкуственият разсъдък се справял като за четворка. Анализите на творби, които използваме в нашето приложение обаче, са напълно авторски “, сподели Андреев.

В приложението учениците получават бонус точки и значки с ликовете на видни български будители и революционери - Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Васил Левски и други - по отношение на представянето си, като концепцията е те да имат мотивация да се приготвят добре за изпитите. Неслучайно тематиката на приложението е революционна - слоганът му е „ Гръмни матурите с „ Пищовъ “, а най-активните „ революционери “ (зрелостници) ще се къпят в популярност и богатства.

„ Пищовъ “ предлага една седмица гратис прилагане, а по-късно абонаментната такса за него е 7 лева на месец. С приходите от приложението Валентин Андреев съумява да заплаща на още учители да основават съответстващо наличие, като отсега нататък екипът счита да сътвори въпросници, които са подобаващи и за по-малките възпитаници.

За да просъществува планът ще ни е нужно финансиране, по тази причина за нас ще е добре да установим партньорство с някоя издателска къща за образователна литература. Приложението е към този момент построено и в случай че имаме още повече наличие по предметите за другите класове, продуктът ни ще е доста по-полезен за учениците ”, заключи Андреев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР