(Български езикови ресурси онлайн) вече е достъпна, като дигитализираната версия

...
(Български езикови ресурси онлайн) вече е достъпна, като дигитализираната версия
Коментари Харесай

Как се пише? А как се произнася - вижте в платформата БЕРОН

(Български езикови запаси онлайн) към този момент е налична, като цифровизираната версия на Официалния правописен речник на българския език. Там са въведени вече 2.4 млн. думи и изрази, като могат да се ревизират и по какъв начин се пишат, само че и по какъв начин се произнасят.

Над 85% от произнесените думи са генерирани с изкуствен интелект , като софтуерът е създаден взаимно с Института по осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките.

Днес от Българската академия на науките (БАН) представиха първата фаза на плана. Там присъстваха заместник-министър на образованието и науката Наталия Митева, заместник-председател на Българска академия на науките Стефан Хаджитодоров, проф. доктор Руска Станчева, Христина Дейкова и професор Светла Коева към Института за български език на Българска академия на науките, Гергана Стоянова, като гласа на БЕРОН, Кирил Симов от Института по осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките.

Зам.-министър Наталия Митева посочи какъв брой е значимо запаси за проучване на българския литературен език да бъдат и в цифров формат. Тя уточни още нуждата от такава платформа за българите в чужбина.

Проф. доктор Руска Станчева, като началник на плана, показа функционалността на БЕРОН. Съдържанието е създадено от езиковеди от Секцията за актуален български език на Института за български език при Българска академия на науките. В платформата са включени езикови запаси, измежду които информация за правоговор, граматика, омоними и дублети, правопис и особености на обособените думи. Създадена е също графа " Въпрос на деня ", която се обновява всекидневно с любопитни обстоятелства.

45% от българите употребяват уеб страници онлайн за консултация по граматични или правописни въпроси, до момента в който 85% от хората под 30 години употребяват само Интернет при потребност от информация, по информация на Руска Станчева.

Платформата към този момент е налична на www.beron.mon.bg

Припомняме, в размер на 37б хиляди лева за построяването на платформата , като се очакваше планът да завърши до края на 2023 година
 1429 ще са професионалните паралелки в гимназиите идната образователна година
1429 ще са професионалните паралелки в гимназиите идната образователна година

945 ще са профилираните паралелки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР