Национален браншов синдикат Висше образование и наука - КНСБ (ВОН-КНСБ)

...
Национален браншов синдикат Висше образование и наука - КНСБ (ВОН-КНСБ)
Коментари Харесай

Синдикати си искат обещаното увеличение на заплатите в системата на висшето образование

Национален браншов профсъюз " Висше обучение и просвета " - КНСБ (ВОН-КНСБ) упорства обещаното нарастване на възнагражденията в системата на висшето обучение да стане факт. Синдикатът изпрати отворено писмо до президента Румен Радев, премиера Димитър Главчев и министъра на финансите Людмила Петкова.

Синдикатът акцентира, че държавната политика за нарастване и стабилизиране на приходите на работещите в областта на висшето обучение и науката, почнала през 2020 година, планува годишно покачване на заплатите на университетския и неакадемичния състав на държавните висши учебни заведения (ДВУ) в Република България. В писмото си акцентира, че в Бюджет 2024 са заложени 39 млн. лева за нарастване на заплатите на университетския състав. ВОН-КНСБ отбелязва, че е планувано и следващо нарастване на заплатите, считано от 01.04.2024 година, за което са планувани 150 млн. лева (компенсация за отпадането на студентските такси, оповестена от постоянния министър председател акад. Николай Денков).

Договорено и законоустановено е средствата да са целеви за възнагражденията на университетския и неакадемичния състав в ДВУ, както и за покачване стипендиите на докторантите . Предложени и утвърдени са и нужните промени в Закона за висше обучение (ЗВО), следвайки политиката по приходите и изключително промяната за основаване на профилирана администрация, заложена от 2020 година в член 53 , за която до момента нямаше финансиране. Така препоръчаният план на МОН за Постановление на Министерския съвет (ПМС), чийто период за публично разискване завърши на 11.04.2024г., към този момент месец е според от решението на Министерството на финансите (МФ), акцентира ВОН-КНСБ.

Синдикатът показва, че след встъпването в служба на служебното държавно управление е спряло да се работи по за нарастването на заплатите в системата на висшето обучение. В отвореното си писмо ВОН-КНСБ упреква Министерството на финансите в безучастие. Става ясно, че МФ още не е разгласило Постановление на Министерски съвет (на съображение член 92 от ЗВО), макар завършените законови процедури. От контрактуваните спомагателни средства за тази година към бюджетите на ДВУ не е постъпил нито лев. Заплатите на работещите в бранш висше обучение и просвета към днешна дата са на равнища от началото на 2023 г, акцентират от ВОН-КНСБ.
 Синдикати упорстват за по-високи заплати в системата на висшето обучение
Синдикати упорстват за по-високи заплати в системата на висшето обучение

Национален профсъюз Висше обучение и просвета готви протестни дейности, в случай че настояванията им не бъдат чути

В отвореното си писмо синдикатът прецизира, че министър Людмила Петкова е поискала в допълнение време за верифициране на показаните от МОН калкулации. Насрочената за 10.05.2024 година среща обаче не се състояла. Според ВОН-КНСБ финансовото министерство се дистанцират от поемането на отговорност за съблюдаване на към този момент оповестеното, контрактуваното на държавно равнище и гласуваните промени и допълнения на ЗВО в Народното събрание.

Националният профсъюз ВОН - КНСБ показва противоречие с нихилистичната политика от страна на служебния министър на финансите. Синдикатът е безапелационен, че няма да ще остави министър Петкова да анулира решения и сделки, взети от обществените сътрудници в границите на тристранния разговор, според Кодекса на труда.

ВОН-КНСБ ще организира митинг пред Министерството на финансите на 20.05.2024 година

Оказва се, че висшето обучение не е измежду главните държавни цели и от него страната е склонна да пести средства, с цел да няма интелигентни гласоподаватели, които да мислят, правят оценка обстоятелства и действия и да търсят сметка на тези, които не мислят за бъдещето на България. Не можем да останем безучастни!, допълват от синдиката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР