С Академичната интеракция – ораторията-епифания HOMO LUCIS (Човекът на светлината)

...
С Академичната интеракция – ораторията-епифания HOMO LUCIS (Човекът на светлината)
Коментари Харесай

В УниБИТ: Юбилейна студентска научна конференция и изложба с международно участие

С Академичната интеракция – ораторията-епифания „ HOMO LUCIS (Човекът на светлината) – Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец: Тримата братя и златната ябълка ”, Университетът по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ) открива на 17 май 2024 година своята XХ Юбилейна студентска научна конференция и галерия с интернационално присъединяване „ Информация – Разум – Мъдрост ” „ Information – Reason – Wisdom ” с лозунг: „ Ще пожънат твоите плодове потомците ” – „ Carpent tua poma nepotes ” – „ Your fruits will reap the heirs ”. 

Въпреки че форумът се организира онлайн, е деен и линк за отдалечено присъединение към него: .

Чрез работата на девет ТЕРМИНАЛА (Кръгли маси) по семантични кръгове на проучванията, проведени в три СЕКЦИИ: „ Библиотекознание, книгопис, книгознание ”; секция „ Информационни технологии ”; „ Културно-историческо завещание ”), на конференцията получават публичност:
- библиографската база от изявления на студентите и докторантите на университета от 4576 номерирани заглавия, направени на идващите разнообразни специалности, измежду които са и такива на студенти от други вузове от България, Англия, Русия, Унгария за 2005-2024 година, осъществени по линия на предходните годишни студентски научни конференции на УниБИТ; 
- 537 отчета, поднесени на сегашния конгрес, които се ранжират по този начин: 284 са научни проучвания и 253 са есета. 

Единственият по рода си конгрес в България – годишните студентски научни конференции на УниБИТ с интернационално присъединяване и с принадлежащо им годишно от време на време издание с постоянен информативен период и с постоянна честота – „ Трудове на Студентското научно общество при УниБИТ ” (С., 2008- ; към 2024 година: тт. I-ХІX), е под знака на 1160-годишнината от Покръстването на българите (840), 1148-годишнината от рождението на настойника на българския народ Св. преподобни Иван Рилски Чудотворец (876-946) и 555-годишнината от връщането на мощите му от Търново в Рилския манастир (1469) и 200-годишнината от първото издание на „ Буквар с разнообразни поуки ” (1824) – именуван още „ Рибния буквар ”, тъй като на първата страница на корицата е нарисуван кит – от доктор Петър Берон (1799-1871), основател и на първия български енциклопедичен труд „ Панепистемия ” (10 т.: т. 1-8 + 2 доп. към т. 7. – 1861-1868). 

Именно енциклопедизмът е централна тематика на емблематичната годишна конференция на УниБИТ – обзор на студентската и докторантската академична интензивност и неговата знакова Кръгла маса „ VIVAT АLMA MATER – Когнитологични енциклопедични издания на УниБИТ и креативната им лаборатория – пиедестал на студентското научно общество при УниБИТ ”. Във фокуса на внимание тук е първата „ Православна енциклопедия на България ” (С., 2023) – дело на проф. Милен Куманов (1942-2021) и оповестена от Академичното издателство на УниБИТ „ За буквите – О писменехь ” в качеството на ХХХIII книга от библиографската и историографската справочно-енциклопедична серия „ Факлоносци ” (С., 2010- ; към 2024 година: тт. I-ХХХІV) в границите на сполучливо финализиран план на тематика „ Световни топоси на информатизацията в България: Енциклопедика – Булгарика (Генериране на справочно-библиографски просветителни осведомителни запаси на Научноизследователския център за стимулиране на студентската академична интензивност при Университета по библиотекознание и осведомителни технологии) ” – по Договор N НИП-2023-01 от 16.02.2023 година по Наредба на МОН. 

Забележително е, че енциклопедията е съпроводена от първия у нас учебник по енциклопедиите, появили се на бял свят и в страната ни, и по света – „ Енциклопедика ”, който е дело на проф. Александра Куманова – началник на eдинствените в България Студентското научно общество при УниБИТ (СНО, 2005- ) и неговия Научноизследователски център за стимулиране на студентската академична интензивност (НИЦССА, 2022- ).

По традиция форумът на СНО при УниБИТ се организира в навечерието на 24 май – народен празник на българската култура и просвета и на славянската книжовност и е отдаден на тази дата, когато при особена церемониалност и в наличието на представители на науката, културата,  държавността и гражданското общество от страната и чужбина се отбелязва Денят на Отворените порти на Университета. 



Тази година във фокуса на внимание на конференцията са и двата й състезанието: 
1) За теоретичен коментар (информационна картина) на произведения от българската изящна книжовност (IX-XXI в.) „ АНТОЛОГИКА ”; 
2) За най-точно, малко и изчерпателно определение на феномена „ МЪДРОСТ ”.  

Следва да се изтъкне спечиално, че създаваните от СНО справочно-енциклопедични осведомителни запаси за университетите, библиотеките, архивите, галериите и музеите у нас и по света – и в обичайната, и в е-форма – са моделирани в три препокриващи се пълнотекстови документални потоци: 
1) в цитирания ежегодник с научни изявления на студентите и докторантите на Университета и участващите от страната и чужбина на форумите на вуза университетски сътрудници – „ Трудове на СНО при УниБИТ ”; 
2) в модулирането на посочената Академична библиографска, историографска и енциклопедична серия от хипертекстове „ Факлоносци ”; 
3) в поддържането на 33 e-библиотеки по основни проблеми на информатизацията, включващи систематизирана библиографска информация на 50 езика. 

Това сложно справочно-информационно картографиране на знанието е библиогрфски и историографски основано енциклопедично придвижване, което разполага с експертизата на учени от 4 континента и 23 страни на света: Австрия, Алжир, България, Ватикана, Англия, Германия, Грузия, Гърция, Израел, Индия, Иран, Италия, Казахстан, Канада, Китай, Молдова, Полша, Русия, Саудитска Арабия, Съединени американски щати, Турция, Украйна, Франция – научни редактори и рецензенти на научната продукция на СНО при УниБИТ. 

Забележително е присъединяване на форума на 17 май 2024 година – наред с задграничните учени – и на 16 задгранични студента: 1 от Англия и 15 от Съединени американски щати.

ХХ Юбилейна Студентска научна конференция и галерия с интернационално присъединяване се организира по план на МОН „ Троичен Библиографски – Историографски – Енциклопедичен модел на хипертекст за задачите на комплексното обезпечаване на образователния и извънаудиторния учебен развой за стимулиране на студентската академична интензивност в Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (Възпитаване на холистично редовно мислене и научно гражданско действие) ” – по Договор N НИП-2024-01 от 25.04.2024 година по Наредба на МОН. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР