Какво точно са ферментиралитe храни? Виното, бирата и сайдера са

...
Какво точно са ферментиралитe храни? Виното, бирата и сайдера са
Коментари Харесай

Здравословни ферментирали храни

Какво тъкмо са ферментиралитe храни?
Виното, бирата и сайдера са ферментирали питиета. Квасеният самун с квас е ферментирала храна. Млечни продуктите като кисело мляко, кефир и някои сирена са ферментирали храни. Маринованите зеленчуци може да са ферментирали. При процеса на ферментацията, захарите и въглехидратите в храната се преобразуват. Например, сокът от грозде се трансформира във вино, зърното се превъща в бира, въглехидратите се трансформират във въглероден двуокис в тестото и растителните захари стават органични киселини, които консервират.
Как този развой оказва помощ на хората да са здрави?
Ферментиралите храни оказват помощ на храносмилането и по този метод подкрепят имунната система.
Представете си ферментиралата храна като отчасти смляна храна. Например, доста хора срещнат компликации при усвояването на лактозата в млякото. Когато млякото ферментира и става кисело мляко или кефир, лактозата е отчасти разрушена, тъй че става по-лесно смилаема.

Млечно-киселите ферментирали храни (като кисели краставички и кисело зеле) са богати на ензимна интензивност, която оказва помощ за разграждането на храната и по този метод човек поема значими хранителни субстанции.

Ферментиралите храни са посочили, че поддържат потребните бактерии в нашия храносмилателния тракт. В днешния дезинфекционен свят с хлорирана вода, антибиотици в месото, млякото и в телата ни, и изобщо всичко антибактериално, можем да използваме някои потребни бактерии въпреки всичко.

Когато нашето храносмилането действа вярно и ние усвояваме всички хранителни субстанции, от които се нуждаем, нашата имунна система е добре, и по този метод сме по-добре готови против болесттите и напрежението. Ферментиралите храни не са панацея, само че те предизвикват ефикасното храносмилане и – дружно със съня, спорта и вярното хранене – подкрепят имунната система.

Ферментиралите храни са оценени поради техните изгоди за здравето и като средство за консервиране, само че те не биха били част от нашата диета за толкоз дълго време, в случай че не са и вкусни. За някои хора ферментиралото миризливо сирене е деликатес. И върви добре с чаша алено ферментирало вино.

В българската кухня ферментиралите храни са на респект от край време – бабите ни са правели квасен самун, кисело мляко, кисело зеле, туршии за зимнина.

За да имате изгода за здравето и кухнята от ферментиралите храни, не е нужно да ядете единствено тях. И малко е задоволително. Една супена лъжица кисело зеле към наденицата предлага изгоди и прибавя мирис. Така че може да започнете с няколко домашни кисели краставички.

Въвеждането на ферментирали храни в диетата е елементарно.

Сменете естествения самун с квасен самун.

Яжте кисело мляко вместо нормално мляко. Ако имате предпочитание, може да си вършиме квасен самун и квасено мляко и у дома.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР