Какво е таймшеър (timeshare - англ.)? До скоро това беше

...
Какво е таймшеър (timeshare - англ.)? До скоро това беше
Коментари Харесай

Какво е таймшеър и как да избегнем капаните

Какво е таймшеър (timeshare - англ.)? До скоро това беше просто другоземен вид за отмора измежду по-заможните жители в Европейския съюз. В последно време обаче пазаруването на право на прилагане на къща или апартамент в туристически комплекс за отмора за избран интервал през годината, при което разноските по поддръжката на парцела се поделят сред всички притежатели, става все по-популярно и измежду българите.

Но паралелно с опциите има и проблеми. Регистрира ги Европейският потребителски център - България, който получава сигнали от хора, станали жертва на съмнителни практики за продажба на ваканционни клубни документи. Затова и ЕПЦ разгласява препоръки за реакция в сходни случаи.

Например разхождайки се по плажа или отивайки на екскурзия до приятна дестинация, туристите могат да попаднат на търговски представители, които им оферират благоприятни условия за изтегляне на скреч карти с премия. Туристът постоянно печелят. За да си вземе премията обаче, би трябвало да се включи в обиколка с екскурзовод в първокласен хотелски комплекс на фона на дълга и нападателна комерсиална презентация. Предлага се опция за ВИП документ, като на потребителя се внушава, че цената на парцела е висока единствено първоначално, а последователно понижава. Така човек преценя, че попада на преференциална договорка. Но няма време да прочете контракта умерено, а след подписването му екскурзиантът би трябвало неотложно да създадат предплатено заплащане. 

В някои от Европейските потребителски центрове в мрежата ни ECC-Net жертви са се оплаквали, че даже били придружавани до банкомата, с цел да изтеглят пари. В жалбата си до ЕПЦ България един от потребителите споделя, че е имал не повече от 30 минути, с цел да прегледа предварителния контракт, който бил на британски език, в него нямало общи периоди и условия. Човекът плащал няколко вноски, като не получавал платежни документи. Договорът получил едвам няколко месеца по-късно, отново на британски език, като се оказало, че би трябвало да заплаща и такси, за които той не бил известен по време на презентацията.

Какво би трябвало да знаете?

• Ако договорът включва " лимитирани наличия ", може да се получи по този начин, че апартаментът в никакъв случай не е свободен, когато желаете да го ползвате.

• Когато не можете да употребявате ваучера (например заради заболяване), губите предплатеното заплащане.

• Цената за ваканционните документи е доста висока, като в тях не се включват самолетни билети, трансфер до мястото, както и храна и питиета.

Как да се отбраните?

- Независимо какъв брой привлекателна е премията в една такава лотария, не се увличайте и не взимайте сходна скреч карта. Не отивайте на представянето на продажбите.

- Ако въпреки всичко отидете и гледате презентация - не подписвайте контракт! Не плащайте нищо! Не може да бъдете принудени да платите авансово депозит – вземете контракта у дома и го прочетете на мира, преди да се съгласите и да сложите своя автограф на листа.

- Ако въпреки всичко подпишете, само че размислите, имате 14 дни от подписването на договора, с цел да го анулирате гратис.

- В случай че имате проблеми с ваканционен клуб в друга страна от Европейски Съюз, Исландия и Норвегия, то може да се обърнете за съвет и безвъзмездна помощ към ЕПЦ България.

Европейски потребителски център България предлага гратис информация и препоръки по извънсъдебни трансгранични потребителски въпроси. Ние сме част от мрежа от 30 центъра в Европейски Съюз, Исландия и Норвегия, които работят дружно, с цел да позволяват потребителски разногласия по непринуден път. ЕПЦ България се съфинансира от Европейската комисия. Центърът действа към Комисията за отбрана на потребителите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР