Темата коментира за ФрогНюз журналистът и културолог Юлия Владимирова.“Още преди

...
Темата коментира за ФрогНюз журналистът и културолог Юлия Владимирова.“Още преди
Коментари Харесай

От скандали и стачки ли ще бъде белязан фестивалът в Кан? Пред Фр...

Темата разяснява за ФрогНюз журналистът и културолог Юлия Владимирова.

“Още преди седмица излезе спешен пиар от уредниците на кинофестивала в Кан, че тази година предстоят разкрития от над 10 дами, които ще опишат своите истории по отношение на известни френски режисьори и продуценти, за които те считат, че са направили полово посягане и принуждение против тях ”.

“Това беше загатнато и от уредниците на фестивала, че ще премине под сянката на дами, които са потърпевши и под сянката на холивудското #AзСъщо (#MeToo), което преди 7 години беляза своето начало в Съединени американски щати. Съвсем скоро някои от присъдите на Харви Уайнстийн, който е от основните настоящи лица в “MeToo ” беше анулирана. Така във Франция отекват всички тези събития, които се случват в Америка ”, изясни културологът. 

 

“Днес, часове преди фестивала, който следва да бъде открит в Кан, излязоха по-конкретни данни, станаха ясни обвинявания към филмовия продуцент Ален Сард за полово посягане от 9 дами, множеството, от които анонимни ”. 

“Това за мен е много необичайно, тъй като когато обвиняваш някого и то за действия, които са осъществени през 80-те и 90-те години, в последна сметка би трябвало да можеш да застанеш с лицето си. Защо дамите би трябвало да бъдат анонимни, от какво се срамят, от какво се опасяват? Не е ли тъкмо това концепцията на “MeToo ”, избавление от всички тези стандарти и патриархално отношение на мъжете към дамите? ”. 

.

“Ако желаеме в действителност да приказваме намерено за това, би трябвало да можем да застанем с лицата си, с позициите си, даже и въпреки и рисковано, в последна сметка да рискуваме. Това съгласно мен е една алена точка, че дамите са анонимни, а обвиняванията са оповестени в днешния брой на женското списание „ ELLE “. ”

Според информацията в изданието дамите се оплаквали от това, че  Ален Сард е злоупотребявал с тях, канил ги е в жилища и им е предложил функции и позиции, за сметка на полови услуги, изясни културологът.

“Информацията излиза директно преди откриването на фестивала ”.

Директорът Тиери Фремо и президентът на кинофестивала Ирис Кноблок, споделиха, че това няма да повлече негативи, от позиция на това да се провалят прожекции и няма терзания самият фестивал да бъде ощетен от всички тези разкрития и възможни митинги на дами. 

" Ирис Кноблок показа, че следят доста деликатно тези събития, че те са доста настоящи, само че това няма да попречи на случването на фестивала, в противен случай дори през последните години залагали на повече дами, макар че от 22-та кино лентата, които се намират в спортната стратегия има единствено 4 дами. За сметка на това и председателката на журито е жена - Грета Гъруиг, която е режисьорката на “Барби ”. Това е една от дребното дами, които имат подобен блокбъстър триумф в света на киното и са създали толкоз бюджетен филм. Очевидно работят в тази посока, да има повече дами и  успокояват, че фестивалът няма да се провали, няма да има някакви безредици ”, изясни Владимирова. 

“Eдна от създателките на придвижването “MeToo ” в Франция актрисата Жудит Годреш, стартира да приказва за тази тематика, че тя е доста настояща и би трябвало да стане настояща и във Франция, освен в Съединени американски щати. Тя е направи филм, който ще има премиера на 15 май. 17-минутният ѝ късометражен филм се споделя “АзСъщо ” ( “MeToo ”), отдаден на половото принуждение. Тя самата обини водещи фигури във Франция, като Бенуа Жако и Жак Дуайон, че са злоупотребили с нея и тъкмо тази история е разказана в нейния филм. Виждате, че фестивалът в Кан е с отворени прегръдки за подобен вид истории ”.

.
Жудит Годреш

“Това да ми се коства малко спорно, от гледа на точка на кино лентата, който откри фестивала предходната година - филм с Джони Деп “Жана Дю Бари ” на Майвен льо Беско. Все отново Джони Деп също беше упрекнат за принуждение и по-късно оправдан. Той завоюва делото против Амбър Хърт. Джони Деп беше приветстван предходната година в Кан като огромна звезда и по някакъв метод бе оправдан. Той към този момент не може да се снима толкоз в американски продукции, изключително в холивудски, защото е отблъснат от демократичната просвета в Америка, без значение, че не е отговорен. Въпреки това черната сянка виси над него, по тази причина Европа сега е меката, в която той може да се развива. Франция беше страната, която му пададе ръка ”.

“Тук дано да загатна и Уди Алън, който не може да прави никакви филми в Америка към този момент, никой не желае да ги продуцира поради обвиняванията, че е злоупотребявал със своята доведена щерка, дружно с актрисата Миа Фароу. "

 

" Уди Алън е безусловно личност нон грата в Америка, не му популяризират филмите, той не може да прави кино там. Миналата година той направи “Чист шанс ” точно във Франция. Това е първият му френскоезичен филм ”. 

.
Уди Алън

“Ще се върна още по-назад, когато през 70-те Роман Полански получава заточение точно във Франция, когато е пропъден от Съединените щати поради обвиняване за обезчестяване. Така че Франция несъмнено не е пуританска страна и несъмнено не сме привикнали във Франция да има тъкмо подобен вид обвинявания. Както виждате обаче, западната просвета и въздействието ѝ се популяризира и явно това е по някакъв метод заразно. Може пък и да повлече някакви положителни практики, да вземем за пример това да има повече участнички дами, да има разкрити случаи и надлежно продуцентите да имат едно на разум, когато споделят с актриси, тъй като това е нож са две остриета ”.

Ако непрекъснато има обвинявания, за които няма доказателства и всичко се прави като машина за пари, разнообразни дами адвокатки, актриси ще вършат това, просто тъй като “Me Too ” е доста съвременно и настоящо, това е чист лов на вещици и безусловно използуване с концепцията на “Me Too ”. Ако има обаче в действителност хора, които вършат закононарушения и те биват потвърдени и разкрити, считам, че най-малкото те би трябвало да бъдат осъдени, само че не и да им се стопира опцията да работят и да вършат кино, тъй като аз не преставам да считам, че хората могат да бъдат гениални създатели и неприятни хора като индивиди ”, безапелационна е Юлия Владимирова. 

 

“Давам образеца с Жерар Депардийо - тъкмо преди месец против него заведоха дело няколко дами, с които той е работил, че се е държал непочтено и непристойно, че е правил опит да ги изнасили. Жерар Депардийо е необикновен, талантлив артист,  от френското кино, един от последните останали живи в действителност ветерани на класическото френско кино, човек, който като гледаш негови функции в киното, се възхищаваш, че в действителност към този момент нямат подобен вид артисти. В същото време той е упрекнат за полови похищения от някой дами и в случай че обвиняванията бъдат доказани, ще би трябвало да понесе следствията си, само че не като му бъде неразрешено да играе във филми или да се зачеркнат неговите функции на артист. Ако се потвърди, би трябвало да бъде осъден като активист на избран вид закононарушения, а не като артист ”.

“Смятам, че не би трябвало да се зачертават създателите в ерата на “Me Too ”, а би трябвало да се борави единствено с доказателства, а не с “един човек сподели, че през 81-а година ме ощипаха ”. Истина ли е това? Как да го проверим? Голяма част от културата “Me Too ” се е трансформирала в машина за пари и считам, че това е доста нездравословно за самата концепция на придвижването, тъй като единствено по себе си то има хубава концепция, само че тя е превърната до огромен степен в бизнес. ”

Кинофестивалът тази година е белязан от мощно наличие на холивудската промишленост. Обикновено той е мост сред Холивуд и европейското кино. Затова и тази година ще забележим ветерани като Ричард Гиър и Мерил Стрийп, Франсис Форд Копола, Дейвид Кроненбърг, както и изгряващи звезди като Бари Кийгън и Аня Тейлър-Джой. Ще забележим артисти от няколко генерации. 

Ето кои са най-любопитните заглавия, които следва да се разискват тази година съгласно Юлия Владимирова .

“Ще забележим пълнометражния филм на Франсис Форд Копола “Мегалополис ” с Адам Драйвър. Аня Тейлър-Джой пък взе участие във кино лентата на Джордж Милър, който ще бъде показан - “Фюриоза: Сага за “Лудия Макс ”. Това е предистория на поредицата му от постапокалиптични филми. 

Също по този начин ще забележим и Мария Бакалова, която играе Ивана Тръмп - доста настоящ филм с настояща тематика, изключително сега за Съединени американски щати, преди изборите, във кино лентата “Стажантът ”. 

.
Мария Бакалова

Дейвид Кроненбърг ще показа новия си филм “The Shroud ” с Венсан Касел и новия филм на Йоргос Лантимос с Ема Стоун “Kinds of Kindness ”. 

Очаква се в действителност доста забавен фестивал и от кино позиция. Любопитни заглавия, които следва да се разискват тази година. Най-вероятно множеството от тях ще ги забележим и на Оскарите при започване на идната година ”.

 

Разговаря Констанца Илиева

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР