Какво би станало, ако можехте да бъдете глобени или да

...
Какво би станало, ако можехте да бъдете глобени или да
Коментари Харесай

Шофиране след по-малко от 5 часа сън е все едно да караме пияни

Какво би станало, в случай че можехте да бъдете санкционирани или да загубите шофьорската си брошура за това, че сте карали изтощени? Ново изследване, оповестено в „ Nature and Science of Sleep “, откри, че в случай че сте спали по-малко от 5 часа през миналата нощ, вероятността да катастрофирате е също толкоз огромна, колкото и в случай че сте карали с над допустимото количество алкохол.

Около 20% от всички автомобилни произшествия са породени от отмалялост. През последните 20 години броят на злополуките, породени от алкохол, е намалял доста. За същия интервал обаче не е маркиран огромен прогрес в намаляването на броя на злополуките, породени от отмалялост.

Освен това по закон водачите се смятат за неправоспособни, в случай че концентрацията на алкохол в кръвта им е над 0,05 % (в Австралия - в Съединени американски щати и Обединеното кралство законната граница е 0,08 %), без значение от резултатите им при шофиране. Тази пределна централизация на алкохол в кръвта е ефикасна " линия ", която дефинира дали някой има право да кара законно.

Учени са създали оценка на научните данни от лабораторни и полеви проучвания, които преглеждат какъв брой прелиминарен сън е нужен, с цел да се кара безвредно. След като обобщили резултатите от 61 неповторими изследвания, открили, че по-малко от 4-5 часа сън през предходните 24 часа се свързва с почти удвояване на риска от автомобилна злополука. Това е същият риск от злополука, който се следи, когато концентрацията на алкохол в кръвта на водачите е 0,05%.

Не единствено това, само че и рискът от злополука за лидера доста се усилва с всеки изгубен час сън през миналата нощ. Някои изследвания даже сочат, че когато лидерът е спал сред нула и 4 часа предходната нощ, вероятността да катастрофира е до 15 пъти по-голяма.

Трябва обаче да вземем поради освен научните доказателства. В по-голямата си част използването на алкохол е нещо, което хората избират да вършат. Много хора не могат да решат да спят повече - да вземем за пример новите родители, работещите на смени и хората с нарушавания на съня. Не единствено това, само че с цел да се контролира шофирането в положение на отмалялост, е нужна забележителна социална поддръжка.

Регулирането на шофирането в положение на отмалялост не е нова концепция. В Ню Джърси законът " Законът на Маги " дефинира, че водачите са правно повредени, в случай че са спали нула часа през предходните 24 часа. Този закон, въведен през 2003 година откакто изтощен водач убива студент, се смята от мнозина за много демократичен. Тоест доста хора биха очаквали, че с цел да можете да шофирате безвредно, би трябвало да имате повече от нула часа сън през предходните 24 часа, пише 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР