Каква е позицията на Европейската комисия по въпроса с показния

...
Каква е позицията на Европейската комисия по въпроса с показния
Коментари Харесай

Емил Радев към комисар Йоурова: Как ЕК ща защити върховенството на закона при явни нарушения като арест на опозиционен лидер без правни доказателства?

Каква е позицията на Европейската комисия по въпроса с показния арест на водача на най-голямата опозиционна партия в България и какви дейности счита да предприеме Европейска комисия, с цел да отбрани върховенството на закона при такива очевидни нарушавания? С тези въпроси евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев се обърна към Вера Йоурова, зам.-председател на Европейска комисия и комисар, отговарящ за полезностите и прозрачността. Питането бе отправено при замяна на отзиви в границите на съвещанието на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент.

Като напомни събитията, при които беше задържан някогашният министър председател и сегашен опозиционен водач Бойко Борисов, Емил Радев посочи, че показната акция е извършена без правосъдна и прокурорска глоба. Състав на Софийския областен съд излезе с решение, че задържането на ръководителя на Политическа партия ГЕРБ е било нелегално и няма безусловно никакви доказателства за осъществено закононарушение, означи още евродепутатът.

" В опитите си да нападна опозиционен водач без правни доказателства, употребявайки политически и полицейски способи на тоталитарните режими, българското държавно управление погази правилата на правовата страна и човешките права на господин Борисов. Управляващите даже злоупотребиха и с името на Европейската прокуратура, с цел да оправдаят ареста ", разяснява Емил Радев, който е зам.-председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Екологичен потенциал. По време на полемиката той насочи въпрос и дали този абсурден случай ще бъде включен в годишния отчет на Европейска комисия за върховенството на закона.

В отговор комисар Йоурова изясни, че Европейска комисия е съсредоточена върху системите в държавите-членки, " тъй че да няма подозрения, че институции като съдилищата и прокуратурата работят независимо и вземат решение делата съгласно правната обстановка и доказателствата, а не съгласно това кой кой е ".

" Комисията не е органът, който може да замести прокурора в държавата-членка или който може да оцени качеството и наличността на доказателствата, с които прокурорите разполагат ", акцентира еврокомисарят и добави, че Европейска комисия има за задача интензивно да поддържа построяването на постоянна и безпристрастна прокурорска и правосъдна система. И въпреки че Комисията кардинално не реагира по обособени случаи, Вера Йоурова посочи, че и в други страни има разследвани или арестувани представители на политически партии, на опозиционни обединения.

Темата беше продължена и от Катерина Барли – немски евродепутат от групата на социалистите, която уточни като подобен образец проблематичен законов текст в Словакия, съгласно който е допустимо задържане за 36 месеца, без да е минало през съда, а въз основа на решение на парламентарното болшинство.

Вера Йоурова съобщи, че е осведомена с тази процедура на вкарване в пандиза без решение на съда и изрази подозрение, че подобен вид прелиминарен арест е ценене на върховенството на закона. Тя обаче още веднъж обясни, че Европейски Съюз не може да се намесва в наказателно-правните разпореждания, защото това са процедури, за които дават отговор държавите-членки.

По мотив новия годишен отчет за върховенството на закона еврокомисарят осведоми, че сега той се разисква и изготвя и ще бъде признат през юли. По думите на Йоурова за първи път тази година отчетът ще включва и съответни рекомендации към държавите-членки, тъй че напъните им да бъдат подкрепени.

" Диалогът постоянно е преди всичко за Европейска комисия, само че той би трябвало да води до резултати. В сериозни обстановки можем да стартираме процедури за нарушаване и до момента не сме се колебали да го вършим, когато е належащо ", увери зам.-председателят на Европейска комисия и даде за образец Полша, където правосъдната самостоятелност е сложена под въпрос.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР