Кафенета в Шумен работят на принципа на етническа дискриминация и

...
Кафенета в Шумен работят на принципа на етническа дискриминация и
Коментари Харесай

Етнически скандал в Шумен: Заведения отказват да сервират на роми

Кафенета в Шумен работят на правилото на етническа дискриминация и не обслужват клиенти, които са или наподобяват на роми. Подобни основателни подозрения сподели инспекция на в. „ Монитор “, провокирана от сигнал на общинския консултант Асен Асенов.
Асенов бил потърсен от собствен съгражданин от ромски генезис, който от години живее в Германия. Това лято се върнал до Шумен и търсил място, където да се срещне със свои другари. Седнал самичък да ги изчака в едно кафене, където обаче му отказали обслужване.

" Бях с чисто облекло, с чисти обувки, само дето съм малко по-черен ", изяснява Митко Ж.

Въпросното заведение било полупразно, само че сервитьорката не взела поръчката на Митко, а му поискала членска карта. Обяснила, че кафенето работи единствено с непрекъснати клиенти и гости.

" Разбрах каква е работата, че съм нежелателен в това заведение, и без да върша кавги, без да давам отговор на сервитьорката просто се реалокирах нагоре през няколко кафенета “, споделя пострадалия.

Впоследствие индивида се връща на мястото, дружно с публицист. Двамата са обслужени.

Попитана за по-ранната преживелица, сервитьорката обяснила, че заведението има доста клиенти и за непрекъснатите би трябвало да има свободни места. По думите й, за обслужване на хора без членски карти, сервитьорът можело да бъде санкциониран с 50 лв..

Келнерката обаче не предоставила доказателства за битие на сходни карти, а собственичката на заведението не поискала да разяснява проблема по телефона.

Проверка на изданието посочила, че доста кафенета в Шумен не обслужват роми под друг претекст. Някъде отводът е на база членски карти, другаде посредством табелки „ Reserve”, които се махат за подобаващи клиенти.

Трети метод е пояснение, че свободните маси не се употребяват заради липса на личен състав.

Очаква се емигрантът да подаде съответните тъжби, което би трябвало да породи нужното полицейско следствие на вероятните дискриминационни практики в заведенията. За случая е осведомен и локалния представител на Комисията за отбрана от дискриминация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР