Кабинетът съживи идеята за нефтопровода Бургас – Александруполис“Ембаргото върху руския

...
Кабинетът съживи идеята за нефтопровода Бургас – Александруполис“Ембаргото върху руския
Коментари Харесай

Вечерни новини: Властта съживява забравен нефтопровод; Еврото покачи цените в Хърватия

Кабинетът съживи концепцията за нефтопровода „ Бургас – Александруполис “
Ембаргото върху съветския нефт предизвика служебния кабинет да пристъпи към възобновление на концепцията за изграждане на нефтопровод от Александруполис до Бургас. На днешното си съвещание Министерският съвет утвърди Меморандум за съгласие сред енергийните министерства на България и Гърция, посредством който двете страни ще си сътрудничат при изследването на благоприятни условия за осъществяване на позабравения план.
Търговците в Хърватия всеобщо закръглят цените в евро нагоре
Три дни след формалното въвеждане на еврото като национална валута в Хърватия държавното управление е изправено пред вълна от неодобрение поради покачвания на цените заради закръгляване при превалутирането. Новинарският портал index.hr оповестява, че в разнообразни интернет конгреси доста консуматори показват недоволството си от по-високи цени в магазини, фризьорски салони и даже паркинги.
Кабинетът желае да навакса забавеното строителство на Видин – Ботевград
Служебната власт задвижва строителството на скоростния път Видин – Ботевград. Дейностите на някои от правите по 167-километровото трасе бяха забавени през последната една година – частично поради спряно разплащане, защото обособени сектори се строят по инхаус процедура от държавното „ Автомагистрали “, както и поради проблеми с трасета и обжалвания, започнати още през 2021 година
Държавата чака оферта за изтребители на лизинг от Швеция
Служебният кабинет чака при започване на идващия месец да получи оферта от Швеция за придобиване на лизинг на изтребители „ Грипен “. Военновъздушните сили възнамеряват да ги употребяват до идването на първата партида нови американски самолети F-16, за които България заплати авансово и вкупом над 2 милиарда лева
Кабинетът желае да отпадне задължението за промяна на книжките при нов адрес
Да отпадне задължението за промяна на шофьорската брошура при смяна на непрекъснатия адрес по персонална карта, в случай че обитаемото място е в същата област. Това плануват промени в Закона за българските персонални документи, признати от Министерския съвет на днешното съвещание. Целта на измененията е да се улеснят жителите при издаването на персоналните документи.
Прагът за самоосигуряващите се остава 710 лева до нов бюджет
Минималният предел за самоосигуряващите се ще бъдат нараснал евентуално чак с приемането на постоянен бюджет за 2023 година С повишението на минималната работна заплата от 1 януари на 780 лева за първи път от много време насам двата прага не са равни. А служебният кабинет не дава индикации, че ще инициира повишението на минималния предел за самоосигуряващите се.
Колко коства закупуването на застрахователен стаж?
Сумата, която лицата би трябвало да внесат за по този начин нареченото закупуване на застрахователен стаж, остава без смяна през 2023 година – 140.58 лева за всеки недостигащ месец. Тази сума няма отношение към нарастването на минималната работна заплата, а се пресмята като % (19.8%) от минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица, родени преди 1 януари 1960 година, избран със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за съответната година.
„ Алтерко “ закупи 60% от словенска компания за интернет на нещата
Българският производител на IoT (Интернет на нещата) артикули и часовниците MyKi – „ Алтерко “ – е придобил 60% от словенския си съперник GOAP в договорка за 2 милиона евро, разгласи компанията посредством Българската фондова борса (БФБ). Ходът ще помогне за разширението на софтуерното портфолио на родната компания, която стабилно следва тактиката си за интернационално разширение.
Англия и Русия са застрашени от дълбока криза
Икономическото стесняване на Обединеното кралство през 2023 година ще бъде съвсем толкоз надълбоко, колкото това на Русия, защото внезапното намаление на виталния стандарт на семействата натежава върху интензивността. Това прогрозират икономисти от Goldman Sachs в своята макропрогноза за 2023 година, предава CNBC.
Ключови промишлености в Полша стартират да забавят заплащанията си
Ключови браншове за полската стопанска система, като енергоемкото произвеждане на химикали, хартиената и дървесинната промишлености записват, по-големи забавяния на заплащанията в последните месеци. Именно тези браншове получиха най-големи белези от войната в Украйна и по-високите цени на суровините, които донесе спорът. При селскостопанския бранш се регистрират освен по-високи разноски за електрическа енергия, само че и нарастване в цените на агро обработка и торове.
Как ще се трансформира световната търговия през 2023 година?
Изминаха съвсем две години от случая с контейнеровоза Ever Given, който докара до шестдневното затваряне на Суецкия канал. Ситуацията даде основното предизвестие, че световната комерсиална система не е толкоз постоянна, колкото си мислехме. Оттогава рецесията с доставките, провокирана от пандемията, войната в Украйна и задълбочаващият се раздор в комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и Китай, затвърди концепцията, че светът се нуждае от по-устойчив търговски модел, написа Bloomberg.
Apple се причисли към Amazon в клуб, от който никой не желае да е част
Пазарната капитализация на Apple падна под 2 трилиона $ за първи път от началото на 2021 година и една година откакто колосът стана първата обществена софтуерна компания, оценена на 3 трилиона $.
Мъск е унищожил половината от цената на Twitter
Сагата със собствеността на Илон Мъск върху Twitter доминираше в заглавията през 2022 година Първо той предложи 54.20 $ за акция на обществената мрежа, което на пръв взор изглеждаше като смешка. След това обаче милиардерът шокира Уолстрийт, като подписа обвързващо съглашение за тази сума, а когато се опита да се отдръпна от договорката, провокира нов потрес и Twitter заведе дело, с цел да го принуди да я завърши.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинБургас-Александруполис шофьорски книжки Видин-Ботевград приемане на еврото Хърватия изтребители на лизинг самоосигуряващи се лица Алтерко световна криза Apple Илон Мъск ПоследниНай-четениНакратко 48 Вечерни вести: Властта съживява пропуснат нефтопровод; Еврото повиши цените в Хърватия Бюджет и финанси 152 Държавата чака оферта за изтребители на лизинг от Швеция Лични финанси 180 Прагът за самоосигуряващите се остава 710 лева до нов бюджет Бюрокрация 192 Кабинетът желае да отпадне задължението за промяна на книжките при нов адрес Любопитно 11606 Защо най-малката винарна в света не желае да пиете виното ѝ? Бюджет и финанси 7958 Какво се трансформира в България от 1 януари 2023 година Личности 6810 Дейвид Бекъм гради фешън империя и става още по-богат Лични финанси 3683 Търговците в Хърватия всеобщо закръглят цените в евро нагоре Всички новиниОще от НакраткоВиж всичкиВечерни вести: България с достъп до LNG терминалите в Турция; Големият въпрос за ЕвропаБензиностанциите ще продават горива с понижение още ден Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР