Журналистката Антонина Фаворска бе арестувана по-рано този месец. Районен съд

...
Журналистката Антонина Фаворска бе арестувана по-рано този месец. Районен съд
Коментари Харесай

Руска журналистка, отразявала съдебните процеси срещу Навални, остава в ареста

Журналистката Антонина Фаворска бе задържана по-рано този месец. Районен съд в Москва постанови през днешния ден тя да остане в предварителния арест до 28 май.

Изслушването бе извършено при закрити врата по искане на следователите, което бе задоволено от ръководителя на съда. Фаворска и нейният юрист стачкуваха против решението, заяви самостоятелният новинарски уебсайт " Медиазона ".

" Категорично съм срещу провеждането на процеса при закрити врата. Медиите би трябвало да знаят какво се случва тук, в какво ме упрекват ", цитира изданието думи на Фаворска.

Тя е упрекната, че е събирала материали и е създавала и редактирала видеоклипове и изявления за Фонда за битка с корупцията на Навални, който е категоризиран като " екстремистка организация " от съветските управляващи. Ето за какво Фаворска е упрекната в присъединяване в " екстремистка организация " - закононарушение, което се санкционира в Русия с до шест години затвор.

Неправителствената организация ОВД-Инфо заяви, че тя е била арестувана на 17 март, откакто положила цветя на гроба на Навални. Прекарала 10 дни в ареста, откакто била упрекната в непокорство на полицията, само че когато този интервал на задържане завършил, управляващите още веднъж ѝ повдигнали обвиняване и ѝ наредили да се яви през днешния ден в съд в Москва, разяснява ОВД-Инфо.

Кира Ярмиш, говорителка на Навални, съобщи, че Фаворска не е разгласила нищо в уеб страниците на фонда и допусна, че съветските управляващи са се насочили към репортерката поради журналистическата ѝ работа.

Фаворска е един от шестимата публицисти, арестувани в Русия този месец, заяви през вчерашния ден организацията за отбрана на правата на публицистите " Репортери без граници ".

Тя е един от няколкото съветски публицисти, станали цел на управляващите в границите на огромни репресии против инакомислието в Русия, ориентирани против опозиционери, публицисти, деятели и членове на ЛГБТ общността, отбелязва АП.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР