Журналистът Найо Тицин се оказа под карантина, въпреки че има

...
Журналистът Найо Тицин се оказа под карантина, въпреки че има
Коментари Харесай

Найо Тицин под карантина въпреки ваксина и антитела

Журналистът Найо Тицин се оказа под карантина, макар че има документ за две дози ваксина и документ за голям брой антитела в организма му – над 400 единици. Когато се върнал от Италия, здравните управляващи все пак му обяснили, че по разпоредбите у нас, би трябвало да стои 14 дни под карантина.

Това е ненужно в този случай, разяснява пред бТВ доктор Николай Брънзалов, член на УС на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари, на Националния имунизационен щаб и зам.-председател на БЛС. Но изясни, че чисто научно, пациент с антитела и имунизиран, в случай че срещне някъде вируса, той може да попадне в горните му дихателни пътища, индивидът да не се разболее, само че да съобщи по въздушно-капков път болестта на някой, който не е имунизиран и няма антитела. Затова въпреки всичко и предпазените от коранавируса се подтавят под карантина и би трябвало да съблюдават ограниченията – отдалеченост и маска.

" Хората, които са имунизирани или преболедували, би трябвало да имат до известна степен малко по-облекчен режим. Затова настояваме да има европейски документ, той демонстрира, че не влиза болен човек във вашата страна ", означи доктор Брънзалов.

" Доставките с РНК ваксини този месец и идващия ще бъдат увеличени, ще получим в допълнение ваксини, с изключение на декларираните към 1 млн. 200 хиляди, последователно България ще ги получи на квотен принцип ", изясни той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР