Източник: Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда Ултразвуковото сканиране (познато сред

...
Източник: Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда Ултразвуковото сканиране (познато сред
Коментари Харесай

Високоспециализирани прегледи по време на бременност

Източник: Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Ултразвуковото сканиране (познато измежду бременните дами като ултразвукова диагностика, ехография или не изключително верния, само че пък известен израз „ видеозон “) употребява звукови талази, с цел да построи картина на бебето в утробата на майката. Съвременните методики за следене на бременността включват няколко ултразвукови проучвания в нейния ход, чиято цел е да дадат информация за метода, по който бебето се развива, и вероятните опасности пред здравето му.

Сканирането е изцяло безболезнено и може да се извърши на всеки стадий от бременността. За доста дами е извънредно вълнуващо да видят бебето си в утробата, само че по-важна за развиването на бременността е информацията, която даденото проучване ще донесе.

За да бъде оптимално дейно обещано ултразвуково проучване, роля играят както софтуерната обезпеченост, по този начин и професионалната подготовка на преглеждащия акушер-гинеколог. В рамките на бременността се предлагат няколко профилирани високотехнологични проучвания, разяснени по-долу от доктор Анна Богданова, акушер-гинеколог в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и член на Асоциация по майчино-фетална медицина.

Препоръчителни ултразвукови проучвания по време на бременността:
Ултразвукова диагностика 6-10 гестационна седмица (г.с.); Ранен смесен биохимичен скрининг за хромозомни аномалии 11+0 – 13+6 г.с.; Ранна Фетална морфология 16-18 г.с.; Фетална ехокардиография 18-22 г.с.; Фетална морфология 20-24 г.с.; Късна Фетална морфология 30-34 г.с.; Доплерово проучване 30-40 г.с.;

Ултразвуковото проучване е неинвазивен способ за пренатална оценка на плода, плацентата, околоплодната течност и кръвния ток в майчините и феталните съдове. Чрез него може да се оцени растежът и развиването на плода, да се диагностицират аномалии, да се управлява осъществяването на инвазивни операции, да се търсят маркери за хромозомни аномалии на плода.

Скрининг (от англ. screening: пресяване, селектиране) е последователен проучвателен способ в региона на медицината, чиято цел е осъществяването на прелиминарен асортимент посредством най-общо систематизиране в авансово определена област за проучване. Това е развой на идентифициране на здрави хора, които е допустимо да са в по-голям риск от развиване на обещано заболяване.

Ранният смесен биохимичен скрининг съставлява проучване, което се предлага на всички бременни дами, за оценка на риска от хромозомни аномалии на плода:
Синдром на Даун (Тризомия 21) и някои други хромозомни аномалии; Синдром на Едуардс (Тризомия 18); Синдром на Патау (Тризомия 13); Синдром на Търнер Монозомия X); Триплоидии; Други вродени структурни аномалии; Оценка на риска за Прееклампсия и фетална растежна ретардация; Оценка на риска за гестационен диабет;

Комбинираният скрининг изследва и събира в себе си данни от ехографски проучвания и хормони на бременността от кръвна проба на дамата. Снема се майчина анамнеза; изследва се равнището на два хормона - бета-фракция на човешкия хорион-гонадотропен хормон (б-ЧХГ) и обвързвания с бременността плазмен протеин А (РАРР-А).

Специализираното ултразвуково проучване включва премерване на количеството течност зад врата на плода (нухална транслусценция), носна кост, кръвен поток през трикуспидалната клапа на сърцето на плода; кръвен поток през ductus venosus в черния дроб на плода; съществуване или липса на физически аномалии. Важно е да се знае, че това не е диагностичен способ. Той дава оценка на риска, съгласно която опитният експерт може да предложи на дамата едно или друго държание.

Феталната морфология съставлява обширно и високоспециализирано ултразвуково проучване на всички съществени органи и системи на плода. Включва четири съществени аспекта:

Свързани публикации.. Форум бременност и детско здраве на Puls.bg – какво следва 0 IFC влага в Аджибадем Сити Клиник 0 Убождане без боязън: по какъв начин да помогнем на детето да не се опасява от кръвните проучвания 0 Фетална биометрия – премерване на съществени биометрични индикатори на плода; Морфология – оценка на анатомията на плода; Оценка на плацентата и околплодните води; матката (дължина на маточна шийка) и яйчниците; Оценка на утеро-плацентарен кръвоток;

Ранна фетална морфология в интервала

16-18 г.естационна седмица

разрешава да се дефинира риска от съществуване на тежка хромозомна болест у плода. Прилага се, когато по някаква причина не е осъществен ранен скрининг.

Късна фетална морфология - задачата на проучването е да се оцени анатомията на плода и да се изключат или открият аномалии, които се демонстрират в по-късните периоди от бременността и са налични за ехографско диагностициране. Оценяват се размерите и растежа на плода; мери се количеството околоплодна течност; дефинира се позицията на плацентата; мери се кръвотока в другите съдове на плода, пъпната шнур и маточните артерии; мери се дължината на маточната шийка.

Доплерово проучване

- прави оценка кръвотока в майчино-феталната и фето-плацентарната циркулация.

Фетална ехокардиография съставлява детайлно проучване на структури на сърцето: камери, предсърдия, аорта, белодробна артерия, белодробни вени, систематични вени, междукамерна бариера, междупредсърдна бариера, както и двата канала - артериалния и венозния, които съществуват във феталния живот и се затварят, откакто бебето се роди. При това проучване се прави оценка също по този начин функционалността на сърцето и сърдечния темп. Изследването се предлага при аномалии на сърцето на плода, открити по време на обикновен ултразвуков обзор от акушер-гинеколог, при фамилна обремененост, при нарушавания на сърдечната периодичност на плода или ритъма, при особеност на друга съществена система от органи, при болести на бременната като диабет, фенилкетонурия и други, както и при банкет на някои медикаменти от дамата по време на бременността, при хромозомни аномалии свързани с вродени сърдечни болести.

Д-р Анна Богданова
Д-р Богданова приключва първи цикъл на здравно обучение във 2-ри факултет по медицина на Карлов университет, Прага, Чешка република през 2001 година Завършва медицина в Медицински университет - София през 2005 година Специализира Акушерство и гинекология и през 2013г взима сполучливо специалността.

Д-р Богданова е един от шестте български експерти, които са получили специализацията си по фетална морфология в Кралски лицей, Лондон, Fetal Medcine Foundation, където в интервала 2014 - 2016 година е теоретичен помощник и специализант по фетална медицина. От 2015 до 2016 година дава отговор за Клиника за диагностика и следене на бременности с интраутеринна фетална ретардация. След завръщането си, през 2016 година става част от екипа на отделението по Акушерство и Гинекология на Болница Токуда.

Член на Българското сдружение по акушерство и гинекология, Генерална здравна комисия, (GMC), Англия и Интернационалната общественост по ултразвук в Акушерство и Гинекология, ISUOG. Член е на Асоциацията по майчино-фетална медицина.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР