Изследователи съобщиха за най-възрастния пациент, излекуван досега от ХИВ след

...
Изследователи съобщиха за най-възрастния пациент, излекуван досега от ХИВ след
Коментари Харесай

Пациентът от Градът на надеждата дава трайна надежда и вдъхновение за хората с ХИВ

Изследователи оповестиха за най-възрастния пациент, оздравял до момента от ХИВ след направена трансплантация на стволови кафези за лекуване на левкемия, съобщи Ройтерс.

Въпреки че трансплантацията е била планувана за лекуване на левкемията на понастоящем 66-годишния мъж, лекарите са потърсили и донор, който е естествено устойчив към вируса, причиняващ СПИН - механизъм, който за първи път проработи за излекуването на така наречен "берлински пациент " Тимъти Рей Браун през 2007 година

HIV patient achieves remission following stem cell transplant at City of Hope
— Charles Brenner, PhD (@CharlesMBrenner)
Мъжът - четвъртият оздравял по този метод, е наименуван пациентът от "Градът на вярата " на името на лечебното заведение в Дуарте, Калифорния, където е бил лекуван, защото не желае да бъде разпознат.

Освен че е най-възрастният, пациентът е с ХИВ и от най-дълго време, откакто през 1988 година му е сложена диагнозата, разказана като "смъртна присъда ", която лишава живота на доста от приятелите му.

Той е бил на антиретровирусна терапия (АРТ), с цел да управлява положението си повече от 30 години.

Лекарите, които показаха данните преди идната среща на Международното сдружение по СПИН (IAS), обявиха, че казусът открива опция за достъп до лекуването на по-възрастни пациенти с ХИВ и рак на кръвта, изключително в случай че донорът на стволови кафези не е член на фамилията.

'City of Hope' patient is fourth person cured of HIV after receiving dangerous stem cell treatment
— Daily Mail US (@DailyMail)
Описвайки лекуването като "свещения граал ", Шарън Люин - новоизбраният президент на IAS, съобщи, че казусът дава "трайна вяра и ентусиазъм " за хората с ХИВ и по-широката научната общественост, макар че е малко евентуално това да е вид за множеството хора, които живеят с вируса, заради рисковете, свързани с процедурата.

Учените считат, че процесът работи, тъй като самостоятелните стволови кафези на донора имат характерна рядка генетична разновидност - в тях липсват рецепторите, употребявани от ХИВ за заразяване на клетките.

След трансплантацията преди три години и половина, последвана от химиотерапия, пациентът от "Градът на вярата " стопира да приема АРТ през март 2021 година Вече повече от година той е в ремисия както от ХИВ, по този начин и от левкемия, съобщи екипът.

Отделно откриватели в Испания показаха детайлности за 59-годишна жена, която е от рядката група на т.нар "контрольори след лекуване ". Те могат да поддържат неоткриваемо вирусно натоварване след прекъсване на АРТ и също по този начин да дават насоки за евентуално лекуване, сподели Шарън Люин.

Преди конференцията на IAS, която стартира в петък, Обединената стратегия на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН (UNAIDS) също показа данни, показващи по какъв начин пандемията от КОВИД-19 е провалила световните старания за справяне с ХИВ, в това число бележейки поврат в напредъка в най-населения район в света - азиатско-тихоокеанския.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР