Изследователи от Швеция са проектирали и тествали първите дървени транзистори.

...
Изследователи от Швеция са проектирали и тествали първите дървени транзистори.
Коментари Харесай

Първият дървен транзистор работи с тактова честота 1 Hz

Изследователи от Швеция са проектирали и тествали първите дървени транзистори. Екипи от Университета Линкьопинг в Норкьопинг и Кралския софтуерен институт в Стокхолм са разгласили публикация, озаглавена „ Електрическа модулация на тока в дървени електрохимични транзистори„, в която се преглеждат основаването, опциите и капацитетът на неотдавна създадения от тях дървен транзистор (WECT).

Нововъведението може да проправи пътя към по-устойчива и биоразградима електроника на дървесна основа. Освен това електрониката на дървесна основа може да обезпечи електронен надзор върху живите растения.

Intel, Samsung и TSMC се борят да основат усъвършенствани софтуерни процеси за транзистори, измервани в нанометри и работещи със скорост от няколко гигахерца. WECT е планиран и тестван от шведските откриватели и е с диаметър 3 см и периодичност на превключване под един херц.

Не всяко електронно устройство се нуждае от най-бързите скорости и най-малките транзистори. Разбира се, разказаният WECT е значителен и не обича да избързва.

„ Измислихме невиждан принцип “, споделя Исак Енгквист, старши доцент в Лабораторията за органична електроника на Университета в Линкьопинг, в прессъобщение на университета. „ Да, дървеният транзистор е муден и обемист, само че работи и има голям капацитет за развиване “.

Транзисторът WECT е забавен, макар че не има характерностите, с които сме привикнали. Вместо да бъде самоцел, откривателите споделят, че са показали доказателства за опциите на дървения транзистор и се надяват, че той ще въодушеви бъдещи научни работи и приложения.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР