Изследователи от Масачузетския университет във Великобритания разработиха портативно устройство, което

...
Изследователи от Масачузетския университет във Великобритания разработиха портативно устройство, което
Коментари Харесай

Портативен детектор разкрива веднага алкохола менте

Изследователи от Масачузетския университет във Англия създадоха портативно устройство, което може да открива подправени алкохолни питиета като водка и уиски.

Приборът има способността да открие незаконен алкохол в затворени бутилки, оповестява малко уеб сайтът Phys.org, представен от БГНЕС. Детекторът работи на основата на спектрометрия на комбинираното разпръскване (раманова спектрометрия).

Лазерен лъч минава през изследваното вещество и се проучват измененията в честотата на излъчването, протичащи се поради твърдото разпръскване на светлината от молекулите.

С други думи някои фотони взаимодействат едва с атомите на спирта, при което те губят или получават спомагателна сила. Учените отделят тези частици от другите фотони и учат техните свойства.



Устройството е изпитано върху 1560 марки шотландско уиски, ром, водка, джин. Напитките са били в затворени бутилки. На разбор са подложени и 40 незаконни продукта. Детекторът освен разкрил подправения алкохол в бутилки с друг цвят, само че и различил някои известни марки, както и обемното алкохолно наличие.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР