Израел и Хамас постигнаха споразумение за размяна на 50 от

...
Израел и Хамас постигнаха споразумение за размяна на 50 от
Коментари Харесай

Какво знаем за сделката между Израел и Хамас за заложниците в Газа

Израел и Хамас реализираха съглашение за замяна на 50 от заложниците , държани в Газа , против четиридневна пауза в боевете, предава „ BBC “. То би трябвало да докара и до освобождението на 150 палестински дами и деца , държани в израелски затвори, както и до увеличение на филантропичната помощ в Газа. Катар, медиаторът, съобщи, че началният час ще бъде разгласен до 24 часа.

Президентът на Съединени американски щати съобщи, че съглашението ще постави завършек на „ неописуемото тестване “ за заложниците и „ ще облекчи страданията на почтените палестински фамилии “.

Израелското държавно управление даде обещание да завърши войната си за очистване на Хамас и да върне останалите над 200 заложници, които въоръжените лица на Хамас отвлякоха по време на трансграничната офанзива против Южен Израел на 7 октомври, при която бяха убити 1200 души.

Хамас , който Израел, Съединени американски щати и други западни сили класифицират като терористична организация , съобщи, че договорката ще даде на палестинците време да се възстановят след интензивната израелска въздушна и сухопътна офанзива , при която съгласно държавното управление на Хамас в Газа са починали повече от 14 000 души .

Кои заложници ще бъдат освободени?

След като договарянията продължиха до късно в ранните часове на сряда сутринта, съдружното държавно управление на Израел най-сетне подписа тази договорка.

В изказване от кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху се оповестява, че 50 дами и деца ще бъдат освободени в продължение на четири дни, като през това време „ ще бъде направена пауза в бойните дейности “ .

В него също по този начин се оферираше на Хамас тласък да освободи повече, като се споделяше: „ Освобождаването на всеки спомагателни 10 заложници ще докара до един спомагателен ден пауза. “

Йоланда Кнел от „ BBC “ в Йерусалим написа, че това е значимо за фамилиите на заложниците , някои от които са декларирали, че не желаят да видят отчасти съглашение.

50-те заложници, които се чака да бъдат освободени на четири групи от по 12 души според съглашението, ще бъдат израелски жители или с двойно поданство , а не чужденци.

Не е оповестен лист с имена , само че почитан американски чиновник съобщи пред кореспонденти, че измежду тях ще има най-малко трима американски жители – в това число тригодишната Абигейл Идан, чиито родители бяха убити на 7 октомври.

Във вторник следобяд почитан израелски чиновник съобщи, че Хамас може да освободи едностранно и 26-те тайландски жители, за които се счита, че са измежду заложниците.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) съобщи, че е подготвен да спомага за всяко освобождение, както направиха неговите чиновници, когато Хамас освободи две американки и две израелски дами предишния месец.  Израелските сили, настоящи на територията на Газа, също по този начин избавиха една жена боец и откриха телата на други две заложнички – боец и цивилна.

Израелското държавно управление също по този начин съобщи, че „ ще продължи войната, с цел да върне вкъщи всички заложници, да приключи елиминирането на Хамас и да подсигурява, че няма да има нова опасност за страната Израел от Газа “ .

Какво ще се случи в Газа?

По-дългото изказване на Хамас дава повече детайлности за това какви израелски военни дейности се чака да бъдат прекъснати за времето на по този начин наречената „ худна “, или краткотрайно помирение . В него се споделя, че се чака всички действия на дронове и израелски самолети да спрат за четири дни в южната част на Газа. В северната част обаче, която е главната цел на израелските интервенции за очистване на Хамас, това ще се случва единствено сред 10:00 и 16:00 ч. локално време (08:00-14:00 ч. по Гринуич) всеки ден.

Очаква се израелските войски и танкове да останат на позициите си в Газа по време на четиридневната пауза , само че в изказването на Хамас се споделя, че израелските сили няма да атакуват или арестуват никого. За палестинците в Газа, 1,7 милиона от които са избягали от домовете си, не може да се чака скорошно преустановяване на жестоките боеве, споделя нашият сътрудник. Сделката ще разреши на 200 камиона с помощи, четири цистерни с гориво и четири камиона с газ да влизат в Газа през египетския пропускателен пункт Рафах през всеки от четирите дни. Приема се обаче, че увеличението на количеството гориво – обезверено належащо за болничните генератори , обезсоляването на вода и канализационните уреди – ще продължи, единствено до момента в който трае паузата.

Израел прекъсна електрозахранването и водоснабдяването и спря доставките на храни, гориво и други артикули за Газа в отговор на нападението на Хамас. По данни на Организация на обединените нации през последния месец той е разрешил на 1399 камиона с филантропични доставки да влязат през Египет, в съпоставяне със приблизително 10 000 камиона месечно преди войната . Допреди една седмица страната блокираше всички доставки на гориво, като съобщи, че то може да бъде откраднато от Хамас и употребявано за военни цели.

И макар че съглашение ще разреши на хората в Газа безвредно прекосяване от север на юг, то няма да разреши на стотиците хиляди разселени хора от север да се завърнат по домовете си.

Какво ще стане с палестинските пандизчии?

Хамас съобщи, че съгласно договорката Израел ще освободи и 150 палестински пандизчии – всички дами и деца . В изказването на израелското държавно управление това не се загатва, само че в сряда сутринта неговото министерство на правораздаването разгласява лист на иврит с имената на 300 пандизчии, които могат да бъдат освободени като част от договорката – въз основа на опцията Хамас да се съгласи да освободи още заложници. Според израелския вестник „ Хаарец “ петима от тях са едвам 14-годишни и са лишени от независимост за закононарушения , вариращи от мятане на бомби до палеж . Нашият сътрудник твърди, че повода описът да бъде оповестен е юридическа условност в Израел, прецизира изданието.

Преди всяко освобождение на пандизчия израелските жители би трябвало да имат 24 часа, с цел да апелират пред Върховния съд на Израел. Въпреки това не се чакат съществени забавяния.

По данни на израелски и палестински правозащитни групи сега Израел държи в ареста към 7000 палестинци, упрекнати или наказани за нарушавания на сигурността . Съобщава се, че от 7 октомври насам в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим , където насилието също е повишено , са задържани съвсем 3000 палестинци.

Изявлението на Хамас приключи с думите, че съглашението има за цел „ да служи на нашия народ и да укрепи неговата непреклонност пред лицето на експанзията “ . Групировката също по този начин предизвестява:

„ Пръстите ни остават на спусъка, а нашите победоносни бойци ще останат нащрек, с цел да защитят народа ни и да победят окупацията. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР