С колко процента ще се увеличат пенсиите тази година? Това

...
С колко процента ще се увеличат пенсиите тази година? Това
Коментари Харесай

С колко процента ще се увеличат пенсиите тази година?

С какъв брой % ще се усилят пенсиите тази година? Това ще се реши на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт през днешния ден. Право на глас имат представителите на страната, на синдикатите и на бизнеса.

Заложеният растеж е 11%.

Но в края на предходната седмица стана ясно, че специалистите от Национален осигурителен институт са пресметнали, че нарастването би трябвало да е не с 11, а с 10%. Причината за това е, тъй като инфлацията е по-ниска от плануванаъа.

 Социалният министър ще упорства за 11% растеж на пенсиите от юли България 3 мин. Социалният министър ще упорства за 11% растеж на пенсиите от юли  Окончателно: 100 лева за Великден единствено за най-бедните пенсионери България 2 мин. Окончателно: 100 лева за Великден единствено за най-бедните пенсионери  Асен Василев е срещу великденски добавки за пенсионерите България 2 мин. Асен Василев е срещу великденски добавки за пенсионерите  Евробарометър: 1/3 от българите не мислят, че могат да живеят с една пенсия България 1 мин. Евробарометър: 1/3 от българите не мислят, че могат да живеят с една пенсия  Социалният министър ще упорства за 11% растеж на пенсиите от юли България 3 мин. Социалният министър ще упорства за 11% растеж на пенсиите от юли  Окончателно: 100 лева за Великден единствено за най-бедните пенсионери България 2 мин. Окончателно: 100 лева за Великден единствено за най-бедните пенсионери  Асен Василев е срещу великденски добавки за пенсионерите България 2 мин. Асен Василев е срещу великденски добавки за пенсионерите  Евробарометър: 1/3 от българите не мислят, че могат да живеят с една пенсия България 1 мин. Евробарометър: 1/3 от българите не мислят, че могат да живеят с една пенсия

А пенсиите се осъвременяват по по този начин нареченото „ швейцарско предписание “.
Т.е. с 50% от инфлацията плюс 50% от растежа на осигурителния приход.

Въпреки това нощес на брифинг министър председателят Димитър Главчев сподели, че нарастването ще остане 11%, както е заложено в Закона за държавния бюджет.

В Бюджета на Държавното публично обезпечаване за тази година беше пресметнато, че по данни от макроикономическата есенна прогноза на финансовото министерство по тази формула растежът от 1 юли 2024 година на пенсиите би трябвало да бъде с 11%.

За задачата в Бюджета бяха планувани над 1,1 милиарда лева Изчисленията са правени при допускане за повишаване на междинния застрахователен приход за предходната година от 12,9% и средногодишен съгласуван показател на потребителските цени от 9,1%.

Бившият обществен министър Асен Василев от „ Продължаваме промяната “ разгласи през уикенда, че служебният кабинет се готви да открадне по 8 лева от всеки пенсионер с по-ниския % актуализация на парите на възрастните. Той разгласи, че ще изиска изключително съвещание на Народното събрание по този въпрос.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР