Изненадващо училища на село поведоха класацията по резултати на тазгодишните

...
Изненадващо училища на село поведоха класацията по резултати на тазгодишните
Коментари Харесай

Изненада: Училището в Мулдава първенец на малките матури с 5...

Изненадващо учебни заведения на село поведоха класацията по резултати на тазгодишните национални външни оценения в 4. клас. Въпреки че там се явяват по-малко възпитаници, което постоянно подвига междинния триумф по отношение на по-многолюдните образователни заведения в огромния град, статистиката демонстрира смайващи резултати.

Абсолютен отличник тази година по триумф е ОУ „ Отец Паисий “ в Мулдава – населено място, където майчиният език на доста от учениците не е български. Само с шестима явили се школото има най-високия междинен триумф в региона по двата предмета - 5,75, като по математика всички възпитаници са с цялостни шестици, а по български език и литература междинната записка е 5,50.

На второ място е НУ „ Св. Климент Охридски “ във Войсил. Там дребните матури са държали единствено 8 деца, като междинният триумф по двата предмета е 5,56: по български език и литература – 5,75, а по математика – 5,38.

На трета позиция е ОУ „ Христо Ботев “ в село Крумово. Успехът на 13-те четвъртокласници там е 5,85 по български и 5,23 по математика, като това прави средноаритметично 5,54 на националните външни оценения.

Чак на четвърто място следва пловдивското НУ „ Кв. Климент Охридски “ – също с 5,54, следвано от СУ „ Св. Патриарх Евтимий “- 5,53, НУ „ Христо Ботев “ – 5,46. На седмо място е ОУ „ Св. св. Кирил и Методий “ в село Труд – 5,45. С резултата си по математика 5,56 то попадна и измежду националните първенци по този предмет, като изпита са държали 33 деца. Десетката допълват ОУ „ Драган Манчов “ – с 5,45, ОУ „ Васил Петлешков “ – 5,39, СУ „ Любен Каравелов “ – 5,39. Чак по-късно идват останалите учебни заведения, които нормално са ТОП10.

Тепърва ще създадем разбор на тези резултати, разяснява началникът на Регионалното ръководство на образованието Иванка Киркова. Тя изясни, че там, където има фрапантни разлики по отношение на представянето в предходни акции, ще се види на какво се дължи внезапният прогрес, в това число като се направи параленост с настоящите резултати на децата през годината. Нашата работа занапред стартира възоснова на тези данни – там, където има ниски резултати, ще държим на обезщетително образование през лятото, добави Киркова.

Припомняме, че през вчерашния ден МОН оповести информация за операции на дребните матури, като към този момент безспорни данни има за 5 учебни заведения в страната, едно от които е в община Садово в Пловдивска област.

Общият триумф от националните външни оценения тази година е по-висок, въпреки да се очакваше, че новите моменти в организацията на провеждането им ще намали резултатите – за първи път диктовката беше на аудиофайл, вместо текстът да се чете от квесторите, а отговорите се пренасяха на обособена бланка.

Хора от системата обръщат внимание, че още през януари са алармирали в МОН за несъгласие сред формата и разпоредбите за осведомителна сигурност – да вземем за пример, че бланките с отговорите и имената на децата се предават на шефа, без да са сложени в плик. Това обаче не е било променено.

Друг значим миг е, че в разпоредбите беше целесъобразно изпитът да се организира в зали с видеонаблюдение. Макар да имат – поради седмокласниците и зрелостниците, за които е главно условие, на доста места тъкмо тези пространства не са били употребявани за НВО в 4. клас

В цялата Пловдивска област дребната матура по български език и литература са държали 5660 деца. Средният триумф е 5,02. С максимума от 100 точки са 43 възпитаници, а шестиците са 2615. Двойка са получили 526 четвъртокласници.

Средният триумф по математика на 5655 явили се е 4,44. Със 100 точки са 49, с отлична оценка – 976, а със слаба – 594.

С оптимален брой точки и по двата предмета са 4 деца. Учениците с по две шестици са 854, а с по две двойки – 313.

Ето по какъв начин наподобяват челото и дъното на класацията по междинен триумф на НВО по български език и литература, и математика



Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР